Hoofdstraat gaat op de schop

5 maart 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaat de drukste weg in Driebergen-Rijsenburg, de Hoofdstraat, aanpakken. Het gaat om bijna het hele tracé binnen de bebouwde kom: van Nijendal tot aan de grens van de bebouwde kom nabij de Akkerweg.

De breedte van de weg varieert nogal op verschillende delen van de Hoofdstraat. Fietsers rijden soms op een apart fietspad en soms op een strook direct langs de rijbaan voor auto's. Dit, maar ook het feit dat er veel zijstraten op de Hoofdstraat uitkomen, maakt dat veel mensen de weg onveilig vinden. De laatste jaren zijn er regelmatig ongelukken gebeurd met als triest dieptepunt het dodelijk ongeval in 2010.

In 2011 heeft een groep inwoners samen met de gemeente al gewerkt aan een ontwerp voor verbetering van twee plekken aan de Hoofdstraat. Omdat ook het wegdek en de ondergrond aan vernieuwing toe zijn, heeft het college van B&W besloten om de hele Hoofdstraat aan te pakken. Inwoners en andere belanghebbenden zijn uitgenodigd om inbreng te leveren voor het ontwerp van een veilige Hoofdstraat voor alle weggebruikers, met voldoende doorstroming.

Woensdag 13 maart is hiervoor vanaf 19.00 uur de eerste bijeenkomst in Zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen-Rijsenburg. Hier geeft de gemeente informatie over het project 'Herinrichting Hoofdstraat'. Daarna kunnen aanwezigen met elkaar en met de gemeente in gesprek over knelpunten, mogelijkheden en ideeën voor de inrichting van de weg.

Zaterdag 23 maart is er van 10.00 tot 14.00 uur een wijkschouw langs de Hoofdstraat. Belangstellenden kunnen dan letterlijk aanwijzen waar zij op de route knelpunten ervaren.

Op www.heuvelrug.nl / Actueel (Projecten) staan de vertrektijden en vertrekpunten vermeld. Ook is het vanaf woensdag 13 maart mogelijk om hier digitaal knelpunten aan te geven. Op donderdag 18 april is er een terugkoppeling van alle verzamelde knelpunten, mogelijkheden en ideeën. Daarna is er steeds gelegenheid om mee te denken over het ontwerp.

Voor het project is een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Uit zeer globale ramingen is berekend dat de totale herinrichting tussen de € 3,5 en € 7 miljoen gaat kosten. Een en ander is ook afhankelijk van de kosten voor bijvoorbeeld kabels en leidingen, riolering en eventuele grondaankopen. Tijdens de ontwerpfase ontstaat meer inzicht in de benodigde financiële middelen. Dan wordt de gemeenteraad gevraagd om een krediet beschikbaar te stellen.

advertentie
advertentie