Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

BING onderzoek: kon niet anders

5 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Volgens burgemeester Frits Naafs kon hij weinig anders doen dan het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) inschakelen nadat er vertrouwelijke informatie was gelekt naar de pers uit een besloten raadsvergadering van 28 juni 2012. Dat het uiteindelijk € 32.000,- heeft gekost is jammer, maar helaas.

door Paul Nolens

Dat het lek moest worden gezocht, was voor de meeste politieke partijen klip en klaar. Gerrit Boonzaaijer (SGP): ,,Er is gelekt uit dit huis en het is een goede zaak dat er is gezocht naar het lek. Het is triest dat dit onderzoek nodig was en het kost veel geld, maar het is te makkelijk om nu te zeggen dat het een zinloos onderzoek was omdat er niets is uitgekomen."

Hij reageerde daarmee op een aantal kritische geluiden uit de raad over het onderzoek. Bijvoorbeeld van Jasper van Geijtenbeek (SP): ,,Ik begrijp de verontwaardiging over het lek, maar het onderzoek heeft veel geld gekost en heeft niets opgeleverd. Waarom is er voor deze weg gekozen?" Ook Henk Veldhuizen had zijn vraagtekens bij de hoge kosten en het werk dat daar voor is gedaan. De fractievoorzitter van het CDA zei dat zijn fractie hooguit één minuut is ondervraagd door BING. ,,Wij vonden en vinden dat het onderzoek moest worden uitgevoerd. Maar het gaat om veel geld en het duurde lang voordat het onderzoek was afgerond. Is de opdracht, zowel op het het vlak van de kosten als de termijn, wel scherp geformuleerd?", aldus Veldhuizen. Opvallend was dat Hugo Prakke (D66) aangaf dat zijn partij helemaal niet is gehoord door het onderzoeksbureau. ,,Ook wij zijn benieuwd waar dat geld in is gaan zitten."

Burgemeester Naafs zat duidelijk in zijn maag met het onderzoek en de hoge rekening die hij van BING ontving. ,,Maar ik had geen keus. Ik had eens moeten laten om dit onderzoek in te stellen, dan had ik daar zeker commentaar op gehad. Ik heb BING ingeschakeld omdat dat een gerenommeerd onderzoeksbureau is. Zij hebben een heldere opdracht gekregen: vind degene die de informatie naar de pers heeft gelekt. Ik heb ze geen financiële kaders meegegeven, want dan zouden ze het onderzoek niet compleet kunnen uitvoeren. € 32.000,- is veel geld, maar het is helaas niet anders."

advertentie
advertentie