Openstelling Zanderij een stap dichterbij gekomen

7 maart 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN - Recreatie Midden Nederland heeft in een nieuwsbrief de plannen voor openstelling van de Zandafgraving bekend gemaakt. Door de aanleg van twee trappen, een bruggetje, een uitzichtplateau en aanpassing van wandelpaden wordt het nu voor publiek afgesloten gebied toegankelijk gemaakt. ,,De openstelling is echt gericht op wandelaars, zwemmen is bijvoorbeeld niet toegestaan”, aldus het recreatieschap dat het gebied sinds 2003 pacht van de NS.

De plannen zijn in overleg met een vertegenwoordiging van buurtbewoners en zwerfsteneneiland tot stand gekomen. Ook de gemeente is betrokken en daar zijn inmiddels de benodigde vergunningen aangevraagd. De toegang wordt via de trappen aan de zijde Bergweg en Stameren gerealiseerd, het zwerfsteneneiland wordt met een hek afgesloten.

Mirjam van der Woude is een van de buurtbewoners: ,,Het is zo’n mooi natuurgebied, met bijzondere dieren en planten, daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Daarom moet openstelling ook vooral gericht zijn op mensen die daar oog voor hebben en zijn honden ook niet toegestaan.”

Dit laatste heeft ook te maken met de berg vervuilde grond die slechts met 60 cm schone grond is afgedekt. ,,Daarin moeten honden niet gaan graven.”

Toekomst

Voor de toekomst heeft Recreatie Midden Nederland nu al aangegeven dat het budget voor onderhoud eindig is. ,,We zoeken naar een partner om het beheer over te nemen. De doelstellingen van Recreatie Midden Nederland zijn in de afgelopen jaren verschoven van gebiedsbeheer naar beheer van de voorzieningen als wandelpaden. Bovendien heeft de Zanderij hoge natuurwaarden, in dat beheer zijn andere partijen beter.”

Tegenstrijdig

Dat het recreatieschap desondanks investeert in de openstelling van de Zanderij is opmerkelijk, zeker in een tijd waarin bezuinigingen de toon zetten. ,,Inderdaad een tegenstrijdig signaal. Echter bij het aangaan van de pachtovereenkomst in 2003 hebben we van de NS een ‘bruidschat’ voor dit doel meegekregen. Het geld is nog niet gebruikt en kan alleen voor de Zanderij worden aangewend”, aldus Recreatie Midden Nederland.

advertentie
advertentie