Jong talent in beeld op Be smART!

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De publiciteitscampagne werkt op volle toeren en de kleurrijke posters trekken overal de aandacht: vrijdag 8 maart wordt een avond vol inspiratie, informatie en motivatie voor en door jongeren op de Heuvelrug. Jongeren die met een vorm van kunst bezig zijn en daarin verder willen groeien, kunnen in De Binder in Leersum laten zien en horen waarmee ze bezig zijn. Het publiek kan kijken en luisteren naar muziek, film, toneel en dans, zien waarmee andere jongeren op de Heuvelrug bezig zijn en wellicht zijn voordeel doen met ervaringen en tips van anderen.

Avond over jongerencultuur in De Binder

door Katka Kolmas

De avond over jongerencultuur wordt georganiseerd door de Cultuurraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is in eerste plaats opgezet als netwerkavond. Veel instellingen uit het culturele veld zijn aanwezig en er is volop gelegenheid om contacten te leggen. Optredens van jongeren worden afgewisseld met informatie. Tussendoor en na afloop is er ruimte om kennis te maken en tips en ervaringen uit te wisselen. Ook start deze avond de werving van jonge kandidaten voor de Jongerencultuurprijs 2013. Deze prijs is door de Cultuurraad in het leven geroepen en wordt om het jaar uitgereikt aan een groep of jongere tot 18 jaar als aanmoediging voor hun prestatie op cultureel gebied en bestaat uit een geldbedrag van vijfhonderd euro.

De Cultuurraad is een onafhankelijk adviesorgaan dat de gemeente adviseert en de plannen van de gemeente op het gebied van cultuur toetst. Deze raad organiseert tweemaal per jaar een themabijeenkomst voor iedereen in de gemeente die iets met cultuur te maken heeft. Een werkgroep bestaande uit Simone Gijben, Juul Couperus en Ina Muller is al een paar maanden bezig met de voorbereiding van de jongerenavond. Couperus vertelt: ,,Vaak zie je dat jongeren die bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen na hun veertiende jaar afhaken. Slechts enkelen besluiten door te gaan. Die groep willen we eens in de schijnwerpers zetten en hen zelf laten vertellen waarom zij wel voor cultuur kiezen. Be smART! laat jongeren zelf aan het woord, laat zien wat er in andere kernen van de Heuvelrug gebeurt en levert hopelijk inspiratie op voor anderen.

De werkgroep had geen moeite om jongeren voor het programma te vinden. Gijben: ,,We waren blij verrast dat zo veel jongeren op het podium wilden komen. We hebben tientallen jongeren benaderd die met heel diverse dingen bezig zijn. Toneel, industrieel ontwerp, muziek, iedereen wilde meedoen.” Muller vult aan: ,,Voor jongeren zelf wordt dit een echte verassingsavond. Velen kennen geen jongeren uit andere kernen, nu kunnen ze elkaar allemaal zien en ontmoeten op één plek.”

Op het programma staan onder meer DJ Ahmed, sinds januari in dienst van BNN, en DJ en danser Neil Zenner. Zij vertellen over hun werk en geven tips. De Zenner Dancemasters verzorgen een hiphopoptreden. Aanstormend filmmmaker Victor Schutijser laat eigen werk zien en vertelt wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film. De jonge productdesigner Nienke van de Pol vertelt over haar onlangs geopende conceptstore De Wij Vorm in Amerongen en de producten die ze daar verkoopt. Ook toneel komt uitgebreid aan bod in de vorm van sketches en optredens door Jeugdtheaterschool Driebergen. Het Darthuizerjeugdtoneel uit Leersum geeft een voorproefje van hun nieuwe musical Fear Academy, die op 5 april in première gaat in De Binder. Trompettist Joost Visser, tevens voorzitter van de Driebergse Harmonie Aurora, studeert binnenkort af en vertelt over zijn studie.

Ben jij zelf met een vorm van kunst bezig? Wil je daarin verder groeien? Kom kijken en laat je inspireren. De avond vindt plaats op vrijdag 8 maart in SCC De Binder aan de Hoflaan 31 in Leersum, van 19.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie