Coram Deo viert eerste lustrum

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het christelijk zangkoor Coram Deo (letterlijk: voor Gods aangezicht) bestaat eind deze maand precies vijf jaar. Sinds de oprichting in februari 2008 is dit actieve koor al zeventien keer opgetreden in het openbaar. Er waren stemmige kerstconcerten, samenzangavonden, najaarsconcerten, passie oratoria en een groot jubileumconcert voor John Propitius, dirigent en veelzijdig muzikaal leider van Coram Deo. Voor dit lustrumjaar staan er twee bijzondere zangconcerten op het programma. Op 6 april is er een groots liefdadigheidconcert voor het diaconaal actiecomité Roemenie, in de Hervormde kerk in Lienden. Op 2 november volgt het feestelijke jubileumconcert in kerkgebouw De Ark in Amerongen. Meerdere solisten leveren hier een bijdrage aan. Coram Deo brengt uitvoeringen in meerdere verschillende kerkgebouwen, gespreid over de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Vaste standplaats en repetitielocatie is De Ark in Amerongen.

Koor verzorgt bijzondere concerten

door Manus van Gent

Het ontstaan van zangvereniging Coram Deo was - zoals vaker gebeurt - een gevolg van een niet opgelost verschil van inzicht binnen een groter koor in de Betuwe. Op initiatief van de heer Teunis van de Pol werd daarop in februari 2008 een nieuw, christelijk, gemengd zangkoor opgericht. De koorvereniging stelt zich ten doel om door zang en muziek gezamenlijk de Bijbelse boodschap uit te dragen, tot eer van God en tot welzijn van onze naasten.

Voor Coram Deo is de Bijbel, als woord van God, de grondslag. Daarmee is het zangkoor toch niet star of strikt in christelijke leerstelligheden want in meerdere kerken treedt men op om goede doelen te steunen en nood te lenigen. Rijk Doeze Jager, voorzitter van Coram Deo, vertelt over zijn koor:

,,Helaas moet ik ten eerste kwijt dat onze initiatiefnemer en bestuurder Teunis van de Pol onlangs, op 11 februari, uit ons midden is weggenomen. Hij zal ernstig door ons worden gemist, de goede man kon bergen verzetten. Ons bestuur zal alle zeilen bij moeten zetten om dit jubileumjaar tot het geplande succes te brengen. De koorleden hebben een pittig repetitieprogramma voor de boeg. Elke woensdag repeteren voor een ambitieuze concertencyclus in de loop van dit jaar: ze hebben het er voor over. Het enthousiasme is groot binnen het koor, maar we zouden best graag nog enkele zware mannenstemmen verwelkomen.”

De voorzitter vervolgt: ,,Op zaterdag 6 april geeft ons koor een opvallend concert in de Hervormde kerk in Lienden. Dirigent is onze toegewijde John Propitius, op het orgel speelt Arjan Veen. Een groot deel van de opbrengst gaat naar de diocesane aktie in Roemenie, waardoor het werk aldaar van de familie Muit wordt gesteund.”

Om het eerste lustrum te vieren, geeft Coram Deo op 2 november een groots jubileum concert in kerk De Ark in Amerongen. Meerdere muzikale en vocale solisten zullen dit concert verrijken en de akoestische kwaliteit van de kerkzaal leren waarderen.

,,Tenslotte nodig ik belangstellenden uit om eens een repetitieavond op woensdag in De Ark bij te wonen. En ervaren hoe heerlijk het is te mogen en te kunnen zingen.’’

advertentie
advertentie