Molenakker bij Maallust wordt in gebruik genomen

21 februari 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Beltmolen Maallust is niet meer weg te denken uit het historische dorpsgezicht van Amerongen. De molenaars laten de molen draaien op dinsdag, woensdag en zaterdag. Als de wind goed wil waaien, wordt er tarwemeel gemalen en zullen nog dit jaar 1 miljoen omwentelingen worden gerealiseerd. Een doorn in het oog van de molenaars is het braakliggende stukje grond achter de prachtige molen. Hiermee moet eigenlijk wat gedaan worden, vinden de molenaars.

De molenaars kwamen op het idee om er een molenakker van te maken. Van de eigenaar van dit perceeltje, Molenbrink B.V., werd toestemming gekregen om deze akker in te richten en hier op kleine schaal een aantal bekende graansoorten te gaan inzaaien. Gedacht wordt aan tarwe, spelt, rogge, maïs en boekweit. Vooral de laatste soort is een wat vergeten gewas. Ook de stichting Het Utrechts Landschap, de eigenares van de molen, vond dit een prima idee en gaf eveneens toestemming aan de molenaars. Inmiddels is het akkertje van het meeste onkruid ontdaan en gefreesd.

De molenaars hebben het plan opgevat om de akker op de nationale molendag op 11 mei in te zaaien. Zij zoeken nu nog een aantal vrijwilligers die het akkertje op de NL-doedag op 16 maart 's morgens kunnen bemesten en omspitten. Gedacht wordt dat er op deze vrijwilligersdag vast wel een aantal molenliefhebbers hiervoor te vinden zijn. Deze vrijwilligers kunnen zich aanmelden op de molen op de dinsdag bij molenaar Ben Brinkman, op de woensdag bij molenaar Arie Kooijman en op de zaterdag bij molenaar Hans Gijsbers.

Molenliefhebbers die spitten kunnen de molenaars komen helpen om het akkertje te bewerken, zodat straks molenbezoekers kunnen zien hoe hun dagelijks brood er op het veld uitziet. De molenaars hopen dat het dit jaar groeizaam weer wordt, zodat er op de nationale monumenten dag in september geoogst kan worden. (Overigens, ook in de molenwinkel zijn nog vrijwilligers nodig om op zaterdag molenproducten te verkopen samen met het reeds bestaande vrijwilligersteam. Dit om het molencomplex in stand te houden. Liefhebbers kunnen zich in de winkel aanmelden op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur).

advertentie
advertentie