‘Gemeente kan flink besparen’

21 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - ,,De gemeente kan een kwaliteitsslag naar de burger maken en tevens veel geld en tijd besparen.” Dat is de mening van Bas de Vogel, oud-wethouder van Driebergen en tegenwoordig bestuurslid van Zakelijk Heuvelrug, en Gerben Prins, architect te Maarn en eveneens lid van Zakelijk Heuvelrug. Volgens beide heren is het van groot belang dat Zakelijk Heuvelrug en ook andere belangenorganisaties vooraf betrokken worden bij de procedure die de gemeente op stapel heeft staan om de bestemmingsplannen te actualiseren. In de woorden van Bas de Vogel. ,,Het is minder zinvol om onze inbreng te leveren als de piketpaaltjes al geslagen zijn, wij willen die piketpaaltjes mééslaan.”

Ondernemers willen vooraf meepraten

door Jan de Beer

De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat momenteel in de startblokken om de ruim honderd sterk verouderde bestemmingsplannen die in deze gemeente van kracht zijn, te actualiseren en naar een veel kleiner aantal terug te brengen.

Het gaat om een enorme operatie waarvoor drie bureaus zijn ingeschakeld die hiermee, onder supervisie van de gemeentelijk stedenbouwkundige, waarschijnlijk tot 2017 bezig zullen zijn. Met de actualisatie van de bestemmingsplannen wordt tevens naar flexibilisering gestreefd, hetgeen in de praktijk betekent dat de bestemmingsplannen minder ‘strak in het vel’ zullen zitten. De beperkte ruimte binnen de huidige bestemmingsplannen is iets waar ondernemers voortdurend tegenaan lopen. Zakelijk Heuvelrug pleit er voor om deze rigiditeit te verminderen. ,,Wij willen dat bestemmingen binnen een zelfde categorie uitwisselbaar worden’’, zeggen De Vogel en Prins. ,,Voorkomen moet worden dat voor elke kleine wijziging van het bestemmingsplan een principeverzoek moet worden ingediend. Ook de rigide koppeling tussen bedrijf en bedrijfswoning, die nogal eens bij winkels bestaat, moet worden losgelaten. De doorstroming in de vastgelopen woningmarkt zal hierdoor sterk bevorderd worden.’'

Lees meer in de StichtseCourant.nl/NieuwsbladDeKaap.nl van donderdag 21 februari

advertentie
advertentie