Ingezonden: Groen van ergernis

16 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Geachte heer Verhoef,

Allereerst wil ik u danken voor uw reactie op het stuk in De Kaap/Stichtse Courant van 3 januari, ingestuurd door Vereniging Leefbaar Doorn betreffende de voorgenomen bebouwing aan de Beaufortweg. Het doet mij deugd te merken dat dit project uw aandacht heeft. Ik moet u echter dringend verzoeken het ontwikkelproject nog eens nader te bestuderen daar ik toch de indruk krijg dat we hier te maken hebben met een tunnelvisie en niet met een 'groene' structuurvisie waaraan u refereert.

Ik heb de structuurvisie, Groen dus Vitaal van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, aandachtig doorgenomen. U geeft aan dat in dit visiestuk de diverse ontwikkellocaties in Doorn worden benoemd . Leefbaar Doorn had zich, zo begrijp ik uit uw reactie, wel kunnen bedenken dat er ook aan de Beaufortweg gebouwd zou gaan worden.

Dat deze locatie als ontwikkellocatie wordt benoemd, is inderdaad het geval. Maar er wordt volgens mij nergens gesproken over een te bouwen appartementencomplex op deze locatie. Misschien heeft Leefbaar Doorn een iets ander beeld bij 'het ontwikkelen van Doorn als een 'breed' dorp met een landelijk zichtbaar groen kwaliteitsimago' (Structuurvisie Groen dus Vitaal, 2009, p. 47). Kan u mij eens uitleggen hoe het bouwen van een tien meter hoog appartementencomplex nu eigenlijk precies bijdraagt aan 'een werkelijk duurzame omgeving'? (structuurvisie ,,Groen dus Vitaal'', 2009, p. 14). Ik zie dat namelijk ook niet helemaal. Het door u gegeven argument dat nog meer bouwen daar waar al veel gebouwd is, bijdraagt aan diversiteit in de wijk gaat er bij mij niet in. Zullen de architecten van bijvoorbeeld de Bijlmer dat misschien ook ooit voor ogen hebben gehad?

Verder geeft u in uw reactie aan dat de welstandscommissie ronduit positief is over de kwaliteit van het ontwerp. Dit verbaast mij niet. In vergelijking tot de meeste andere appartementencomplexen in Doorn is dit qua aanzien nog de minst lelijke. Maar zoals bij u wellicht bekend is, beoordeelt de welstandcommissie alleen of de bebouwing voldoet aan redelijke eisen van welstand zoals die zijn opgesteld in de, door de raad goedgekeurde, Welstandsnota. Het is niet de taak van de welstandscommissie commentaar te geven op de planologische kwaliteit van een project. Had u daarnaar gevraagd had u wellicht een andere beoordeling van dit bouwproject gekregen.

Tot slot geeft u aan dat er in Doorn behoefte is aan woningen voor starters, betaalbare woningen. Een eenvoudig onderzoekje bij een plaatselijke makelaar leert mij dat dit inderdaad het geval is. Echter het betreft hier, zo heb ik mij laten vertellen, woningen en géén appartementen. In een staal van 15 kilometer rond Doorn staan er, in deze prijsklasse op dit moment, 2687 appartementen te koop waarvan 12 appartementen op circa 500 meter van de Beaufortweg (www.funda.nl). Deze appartementen worden de laatste maanden niet of nauwelijks verkocht. Eenentwintig extra te verkopen appartementen is voor deze bewoners denk ik geen goed nieuws.

Weet u, meneer Verhoef, het hele bouwplan zou voor mij misschien nog te verteren zijn wanneer de gemeente nu eens eerlijk zou zeggen waar het op staat. Dat de verkoop, en de daarbij behorende bebouwing op drie locaties in Doorn, hard nodig zijn om de 12 miljoen op te hoesten die nodig waren voor de bouw van het Cultuurhuis of was het nou voor het 25 miljoen kostende nieuwe gemeentehuis… ik ben het even kwijt. Tja misschien ben ik ook wel niet meer zo Vitaal, maar ik zie wel Groen; van ergernis.

Martine Krever

De Beaufortweg 16

3941 PB Doorn

advertentie
advertentie