Dalto wint duel met Blauw Wit

24 december 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Dalto tegen Blauw Wit (A) staat al jaren garant voor stevige wedstrijden en ook afgelopen zaterdag was dat niet anders. Doelpunten waren in eerste instantie schaars in de eerste helft, maar dankzij een slotoffensiefje kwamen er toch nog 18 doelpunten op het scorebord: 9-9. In de tweede helft bleef Dalto scherp en vooral ook heel tactisch verdedigen en doordat Blauw Wit ook nog eens vele opgelegde kansen miste, werd het zelfs nauwelijks spannend. Dalto kwam eenmaal op achterstand, 9-10, maar nam daarna het initiatief over en liet dat ook niet meer los. De Driebergenaren wonnen uiteindelijk met 20-18.

Beide ploegen waren vanaf het eerste moment fel, er werden stevige duels uitgevochten, maar de doelpunten waren zeker in eerste instantie duur en schaars. Pas na 4 minuten spelen opende Bart Nieuwenweg de score van afstand, nadat hij vlak daarvoor een vrije bal miste. Minuten later pas wist Blauw-Wit te antwoorden als Jesper Oele die spits Marc Broere dicht op de huid zit in de verdediging, toch een gaatje moest laten vallen. Dalto wist met hard werken, collectief heel sterk verdedigen en ondanks het missen van een aantal kansen toch een gaatje te slaan en liep uit naar een 3-1 voorsprong. Toch moest het toezien hoe Blauw-Wit weer op gelijke hoogte wist te komen: 3-3. De Driebergenaren liepen vervolgens uit naar 6-3, maar lieten Blauw Wit toch weer langszij komen. Daarna bleef de marge klein en geen van beide ploegen kon met een voorsprong de kleedkamer opzoeken. Ruststand: 9-9.

Blauw-Wit leek het scherpst uit de kleedkamer te komen, want het waren de Amsterdammers die voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong kwamen: 9-10. De Amsterdammers kwamen echter niet tot meer doelpunten in de beginfase van deze helft; diverse opgelegde vrije kansen werden gemist, het was soms komisch om te zien hoe een kans om zeep werd geholpen. Dit gaf Dalto echter wel de gelegenheid om zich te herpakken en rustig spelend aan de score te gaan werken. Halverwege de tweede helft stond er dan ook een 16-11 voorsprong op het scorebord. In deze fase toonde Dalto aan het vooraf uitgedachte tactische spelletje goed te beheersen. Met daarbij een groot compliment voor Maarten van Brenk en Jesper Oele die vooral verdedigend een topprestatie neerzetten. Als Blauw Wit de zoveelste opgelegde kans eindelijk wist te benutten was het 16-12 en bij deze stand greep Blauw-Wit coach Riko Kruit in met een dubbele wissel. Deze leken succesvol want het eerste schot was gelijk raak, maar doordat Bart Nieuweweg daarna aan de andere kant voor een strafworp mocht aantekenen, bleef het verschil in de stand. Dit verschil werd alleen maar groter toen Blauw Wit weer een vrije doorloopval miste en Barbara Brouwer deze even later wel scoorde. Het stond toen 18-13 met nog 10 minuten te spelen. Toen Blauw-Wit toch nog dichterbij wist te kruipen tot 18-16, leek het toch nog spannend te worden. Maar doordat Dalto rustig nog twee keer (Kaylee Albas van afstand en Bart Nieuwenweg een strafworp) wist te scoren en Blauw-Wit nog verschillende opgelegde kansen miste, hielden de Driebergenaren de marge en konden eigenlijk al bijna een minuut voor tijd feest gaan vieren. Blauw Wit bepaalde met een schot van afstand de eindstand met nog een aantal seconden te spelen op 20-18.

Dalto klimt door deze winst weer een plaatsje op de ranglijst, want zowel TOP als Deetos wisten hun wedstrijd niet winnen, waardoor er weer een kleine marge is met de onderste plaatsen.

Doelpuntenmakers: Bart Nieuwenweg (5), Jelle Steenbeek (5), Jesper Oele (3), Maarten van Brenk (2), Paula Bos (2), Barbara Brouwer (2), Kaylee Alblas