DEV Doorn trekt 'Grens van Tuilland'

10 december 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - ,,De scheidsrechter en grensrechter hebben altijd gelijk, ook al hebben ze het soms niet.'' Tweehonderd leden van DEV Doorn, ouders en gasten, onder wie burgemeester Naafs en gemeenteraadslid Erwin Kamp (D66), onderschreven dit principe zaterdag op een speciale bijeenkomst op Tuilland. Afgesproken werd dat deze 'Grens van Tuilland' door alle spelers en begeleiders respectvol nageleefd en bewaakt zal worden. De bijeenkomst werd gehouden naar aanleiding van het overlijden, ten gevolge van, zinloos geweld van grensrechter Richard Nieuwenhuis op zondag 2 december.

Het was een volle bak afgelopen zaterdagmorgen in het clubgebouw van DEV Doorn. Zo'n tweehonderd leden, van jong tot oud, staf, ouders en gasten stonden stil bij het drama dat zich het weekeind ervoor in Almere had afgespeeld.

In plaats van het spelen van voetbalwedstrijden stond bezinning die morgen centraal. De bijeenkomst bestond uit twee delen. Allereerst spraken de aanwezige jeugdteams met hun leiders een half uur over de stelling: 'De scheids- en grensrechter hebben altijd gelijk. Punt uit!'. Daarna werden de bevindingen teruggekoppeld in een plenaire sessie onder leiding van DEV Doorn voorzitter Marco Mud. Uitspraken uit de zaal werden voorgelegd aan een speciaal panel van scheids- en grensrechters: Patrick Schouten, Gert de Jong, Karel de Wit en Rick Gerrits.

De sessie leverde mooie en interessante discussies op. Iedereen kon zich in de stelling vinden. Duidelijk werd dat acceptatie en zelfbeheersing twee belangrijke sleutels zijn voor het naleven van de stelling. Want vergeten mag nooit worden dat scheids- en grensrechters in hun vrije tijd én voor hun lol fluiten en vlaggen met maar een doel voor ogen. Namelijk: voetbalspelers in staat stellen hun favoriete sport te beoefenen. Verder is het van belang te realiseren dat foutloze wedstrijden niet bestaan: een scheids- en grensrechter zullen altijd een foutje maken. Dat is nu eenmaal inherent aan het spel en de dynamiek ervan. Op zich is dit ook niet erg, aldus Karel de Wit. De Wit: ,,Het resultaat van een wedstrijd ligt vooral aan de prestatie van het team. Focus dan ook op het spel en op jezelf en je medespelers, niet op de leiding!'. Jeugdspeler Sven had nog een goede tip voor het accepteren van een scheidsrechterbeslissing: 'Als de scheids een foutje maakt, zeg ik het gewoon in mijn eigen hoofd!'.

De E1 voerde het kringgesprek aan de hand van een spiegel waar iedere speler eerst in keek. Ook teamleider Tim Kas. Ook hij moest toegeven zich ook wel eens schuldig te hebben gemaakt aan kritiek op een scheidsrechter. Onterechte kritiek ook nog, toen bleek dat hij een spelregel onjuist had uitgelegd!

Aanvoerder Skip Broers van de D1 had als tip om gewoon standaard de mond te houden en om pas na afloop met de scheidsrechter over bepaalde situaties na te praten.

Gerald van Dijk van de A1 gaf aan dat voetbal met emoties gepaard kunnen gaan. En dat het aanspreken van de scheids- en grensrechter mag, maar wel alleen via de aanvoerder en op een respectvolle manier, 'het is de toon die de muziek maakt'.

Burgemeester Frits Naafs complimenteerde DEV Doorn met de bijeenkomst en met de open en constructieve manier waarop er met elkaar gesproken werd. Hij kon zich volledig in de 'Grens van Tuilland' vinden. Hij sprak de hoop en verwachting uit dat het respect voor de wedstrijdleiding ook doorgetrokken wordt naar andere autoriteiten: politie, brandweer, ambulancebroeders. Mensen ook die vaak het slachtoffer zijn van onaanvaardbaar verbaal en fysiek gedrag.

De bijeenkomst werd afgesloten met een potje voetbal in de sneeuw.

advertentie
advertentie