Vakbonden in de bres voor personeel en bewoners Bartiméus

8 november 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - De vakbonden maken zich zorgen om veiligheid bewoners en personeel bij Bartiméus. In blindeninstituut Bartiméus in Doorn is voor de tweede keer in twee weken tijd een gehandicapte bewoonster om het leven gekomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Vakbonden CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV, Nu 91 en RMU zijn bezig te inventariseren wat er gaande is bij Bartiméus. Van het tweede ernstige incident, afgelopen dinsdag, zijn de bonden niet op de hoogte gesteld. ,,Als er echt sprake is van een tweede ernstig incident, dan is niet alleen de veiligheid van de bewoners van Bartiméus in het geding, maar ook die van werknemers", zegt bestuurder Karin Kasper van CNV Publieke Zaak.

Zorgelijk

Maandag 5 november heeft Kasper namens CNV Publieke Zaak gesproken met de bedrijfsleiding van Bartiméus over het incident met dodelijke afloop van 18 oktober en de berichtgeving hierover. Er werd geschreven dat er een angstcultuur binnen Bartiméus zou zijn. Hierover is een nieuwsbrief naar de leden gestuurd. Kaspers: ,,Op de nieuwsbrief zijn alleen bij CNV al tientallen reacties binnengekomen. Het is nog te vroeg is om conclusies te trekken en er is ook afstemming met de andere bonden nodig, maar uit de reacties die ik krijg proef ik dat het personeel zich niet veilig genoeg voelt om uit de anonimiteit te komen en zaken bespreekbaar te maken. Ook wordt uit de reacties duidelijk dat er onder het personeel zorg bestaat voor de cliënt en dat men door de veranderingen in werkprocessen en als gevolg van bezuinigingen, niet meer de zorg kan bieden die men wil geven."

Kasper denkt dat de medewerkers ook zien dat bij nog meer bezuinigingen het werk nog meer in het gedrang zal komen. De vakbond blijft de reacties van leden die werken bij Bartiméus inventariseren. Er volgt nog een terugkoppeling naar de leden en afstemming met de collega vakbonden. Eind november komen de uitkomsten van het onderzoek naar aanleiding van het eerdere incident in oktober naar buiten. CNV Publieke Zaak heeft een vervolgafspraak met de leiding van Bartiméus op 4 december.

advertentie
advertentie