Canadese veteranen bedanken Doorns A-Team

8 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Een groep Canadese veteranen heeft afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Doorn. Onder aanvoering van de naar Canada geëmigreerde oud-Doornaar Adrian Hovestad legden de veteranen bloemen bij de plaquette voor de Queen's Own Rifles, een van de twee regimenten die Doorn op 7 juli 1945 bevrijdde, aan de Dorpsstraat. Het bezoek was bedoeld om de groep jongeren die het oorlogsmonument in Doorn maandelijks schoonmaakt (het A-Team) te bedanken.

Bij de plechtigheid bij het monument stond een erewacht van het Korps Mariniers en speelden de Tamboers en Pijpers muziek. Na alle plechtigheden en dankbetuigingen ging het gezelschap naar het Veteraneninstituut waar zijn een lunch kregen aangeboden.

Het contact tussen de Doornse jongeren en de Canadezen begon allemaal met een verhaal in NieuwsbladDeKaap.nl, in de zomer van 2009. Canadees Adrian Hovestad bracht destijds een bezoek aan Doorn, de plaats waar hij opgroeide. Toen hij een kijkje ging nemen bij het oorlogsmonument schrok hij zo erg van de staat van onderhoud dat hij de krant belde. Na zijn oproep aan de inwoners van Doorn dat het monument beter onderhouden moest worden, kwam hij in contact met de, toen nog 10-jarige, Joshua Kamp. Joshua beloofde Hovestad dat hij het monument schoon zou houden met zijn vrienden. Sindsdien maakt het A-Team het monument iedere maand schoon. Hovestad en Joshua hebben nog steeds contact en ontmoetten elkaar afgelopen zaterdag voor het eerst sinds 2009 weer.

Voor zowel de veteranen als de jongeren, is dit evenement dankzij de medewerking van de gemeente, het Korps Mariniers en het Veteraneninstituut een onvergetelijke bijeenkomst geworden.

advertentie
advertentie