Fietsen langs buitenplaatsen

4 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Fietsen van Driebergen tot Amerongen langs een lint van buitenplaatsen. En bij een zevental buitenplaatsen verrast worden door cultuur, theater of muziek. Dat kan op 13 en 14 oktober van 11.00-17.00 uur in het kader van Buitenplaatsen 1712-2012.

Theater en muziek voor jong en oud

door Monique José Timmermans

,,Dit jaar is het Jaar van de Buitenplaats en we hebben gezocht naar de verbinding met de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013”, vertelt Annelou Evelein namens de organisatie. Nederland was in 1712 gastland voor de vredesonderhandelingen tussen Engeland en Duitsland. Uit heel Europa kwamen edelen naar Utrecht voor een maandenlang verblijf. Er ontstond een uitwisseling van cultuur geheel in de traditie van het leven op de buitenplaats waar regelmatig culturele evenementen werden georganiseerd.

De cultuur wordt tijdens dit eerste weekend van de herfstvakantie teruggebracht naar de buitenplaats. De keuze is gemaakt om de buitenplaatsen met landgoederen die in 1712 al een ridderhof waren de hoofdrol te geven. Het zijn zowel openbare - Kasteel Amerongen en Huis Doorn - als particuliere bezittingen. Die laatste zijn van dichtbij en in veelal ook van binnen te zien tijdens voorstellingen of rondleidingen, zoals bijvoorbeeld op de Kastelen Broekhuizen, Zuylenstein en Sterkenburg.

Maar behalve langs deze buitenplaatsen voert de 16 kilometer lange fietsroute langs vele andere bekende en onbekende buitenplaatsen die de regio rijk is. Daarnaast biedt het afwisselende landschap met open en beboste stukken in de tijd dat de bladeren verkleuren een prachtig plaatje. Evenals het terrein rond kasteel Hardenbroek dat speciaal voor deze gelegenheid is opengesteld.

Elke buitenplaats ademt de sfeer van een land dat aan de onderhandelingstafel zat. De culturele activiteiten sluiten hierbij aan. Bijzonder wordt volgens Evelein bijvoorbeeld het kostuumdrama She Stoops to Conquer dat op verschillende plekken buiten bij Zuylenstein wordt opgevoerd. Maar ook het kindertheater op Kasteel Broekhuizen mag eigenlijk niet gemist worden. Zaterdag is dat de Koning van Katoren en zondag Nachtegaal.

Een lezing rondom tafelen en oude recepten met proeverijen is een hoogtepunt op Kasteel Amerongen. Alhoewel dat niet de enige locatie is waar een versnapering kan worden genoten. Op vele buitenplaatsen openen oranjerieën, theekoepels of koetshuizen hun deuren hiervoor.

De route kan in een keer of in delen worden afgelegd. Bij de vijf opstapplaatsen is een boekje met informatie over de buitenplaatsen, de route, het programma en een ticket voor €10,- per persoon verkrijgbaar dat twee dagen geldig is. Kinderen tot 16 jaar kunnen gratis mee en een gezin met twee kinderen boven de 16 jaar betaalt €35,- voor een familieticket. Wie van buiten de regio komt, kan bij station Driebergen fietsen huren. Graag van te voren reserveren.

Startplaatsen: Kasteel Sterkenburg, Huis Doorn, Kasteel Broekhuizen, Zuylenstein en Kasteel Amerongen. Het gehele programmaoverzicht staat op: www.100procentheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie