Onvrede over reclameborden op rotondes

2 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,U loopt vooruit op beleid dat er nog moet komen, u bent een beetje in het luchtledige bezig." Met die woorden richtte mevrouw Zalme, voorzitter van de commissie bezwaarschriften, zich maandagavond tot de heer Arends, ambtenaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Zij reageerde hiermee op zijn verklaring dat het plaatsen van reclameborden op Driebergse rotondes een 'los besluit' van B&W is geweest. Arends moest erkennen dat een heldere motivering voor het besluit ontbreekt. Dat was precies wat de geïrriteerde bewoners, die maandag hun ongenoegen over de reclameborden kwamen uiten, wilden horen. ,, Het is duidelijk dat de gemeente een paar steekjes heeft laten vallen", was na afloop van de hoorzitting hun commentaar.

door Jan de Beer

Het besluit van het Heuvelrugcollege om drie rotondes in Driebergen van reclameborden te voorzien heeft de afgelopen weken een storm van kritiek doen losbarsten. Een groep omwonenden van de rotonde bij de Loolaan en de Arnhemsebovenweg liet er maandag geen misverstand over bestaan dat deze 'verrommeling' om allerlei redenen ongewenst is. Maar ook de Vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering liet geen spaan heel van het besluit. De borden zijn volgens de vereniging niet alleen een aanfluiting voor de Lustwarande en een onnodig veiligheidsrisico, maar ook de procedure die gehanteerd werd om de borden te plaatsen deugt totaal niet, vindt men. ,,De borden zijn illegaal geplaatst", benadrukte de vereniging tegenover de bezwaarcommissie. ,,De gemeente heeft een voorschot genomen op het democratisch proces."

Midden tussen deze geagiteerde dorpelingen zat ook de heer Keuper, van het bedrijf De Rotondespecialist aan wie de gemeente de rotondes voor reclame-uitingen heeft verhuurd. ,,Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat er zoveel bezwaren zijn", meldde hij verbaasd. ,,Het gaat bij ons om een maatschappelijk verantwoord concept. In heel Nederland zijn wij inmiddels actief, en nergens is tot nu toe gebleken dat het de rotondes onveiliger maakt."

De aanwezige bezwaarmakers waren niet onder de indruk van zijn betoog. Zij wezen op diverse verkeerskundige rapporten waarin geadviseerd wordt om rotondes niet op te tuigen met zaken die de aandacht afleiden. ,,Wat moet je dan denken van een reclamebord met een achtcijferig mobiel nummer er op?", was hun vraag. Bovendien is het volgens hen volkomen onduidelijk wat nu eigenlijk de winst is voor de gemeente van deze verhuur. In ruil voor het plaatsen van de borden verzorgt de Rotondespecialist het onderhoud. Maar op de vraag welk bedrag hiermee bespaard wordt kon ook de heer Arends geen antwoord geven: ,,Die getallen heb ik nu niet paraat", zei hij.

De leden van de bezwaarcommissie waren echter vooral geïnteresseerd in een deugdelijke motivering voor de rotonde-aankleding. Naast de rotondeborden is in de gemeente ook sprake van lichtbakreclame en sandwichborden. Zonder dat hiervoor een duidelijk beleid bestaat. ,,Zou dat er niet eerst moeten zijn?", vroeg de voorzitter, mevrouw Zalme. De bezwaarmakers hebben maandag goede hoop gekregen dat de beantwoording van deze vraag, waarop de commissie zich gaat beraden, gunstig voor hen zal zijn.

advertentie
advertentie