Volleybal: Vrouwen winnen, mannen verliezen

1 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De vier thuiswedstrijden van Enervo en Volleer leverden winst op voor de vrouwen en verlies voor de mannen. De volleyballers van Enervo ontvingen de tweede teams van VTC Woerden en dat leverde na tweevijfsetters winst voor de vrouwen en verlies voor de mannen op. Volleer kreeg de vierde teams van Utrecht op bezoek en dat leverde 3-1 winst op voor de vrouwen en 0-4 verlies bij de mannen.

Enervo

VTC Woerden 2 was voor de Enervovrouwen een oude bekende van vorig jaar. Daar leden zij toen de enige nederlaag. Nu kwamen de ploegen elkaar een klasse hoger tegen en opnieuw bleek VTC een moeilijk bespeelbare tegenstandster. Aanvoerster Chantal de Bree: ,,De eerste set ging door negen foute opslagen volkomen onnodig verloren (21-25), waarna we redelijk simpel de tweede set naar ons toetrokken (25-18).'' VTC zocht het daarna in irritant gedrag om Enervo uit de concentratie te halen. Dat lukte, want Enervo kwam op een achterstand van tien punten. Door sterk serveren van Marije Kortenbach kwam Enervo nog dichtbij, maar de set ging naar VTC (22-25). ,,Die servicereeks was wel het breekpunt, want VTC heeft het ons daarna niet moeilijk meer kunnen maken,'' wist Chantal de Bree. Enervo won via 25-23 en 15-10 uiteindelijk met 3-2.

De mannen hadden in VTC 2, vorig jaar een degelijke middenmoter, een geroutineerde tegenstander. Aanvoerder Erik Smit: ,,Op basis ven een sterke verdediging en een goed blok, konden we een kleine voorsprong opbouwen, die we niet meer weggaven (25-21). Ook in de tweede set kwamen we voor, maar werd één servicebeurt van VTC ons fataal (23-25).'' Enervo gaf niet op, haalde soms onmogelijke ballen in de verdediging en kwam via 25-18 weer op voorsprong. ,,Concentratieverlies kostte ons daarna de vierde set (18-25). Toen iedereen bij 7-13 in de vijfde set dacht dat het over was, kwamen we nog terug naar 13-13 om toch nog met 13-15 te verliezen,'' besloot Smit, die ondanks het verlies tevreden terugkeek op de wedstrijd.

Volleer

Tegenstander Utrecht 4 maakte het de vrouwen van Volleer tot halverwege de tweede set bijzonder lastig. Volleer maakte in de eerste set veel fouten en tot 16-16 kon Utrecht daardoor bijblijven en zelfs bij 18-23 royaal op voorsprong komen. Toen pas was Volleer wakker geschud, maar het was te laat (23-25). Enkele wissels maakten dat Volleer scherper speelde, maar tot 17-17 bleef Utrecht in het spoor. De door coach Luuk Jothmann gewenste tempoversnelling had resultaat (25-19), waarna Volleer Utrecht een set lang pijnigde (25-15). De vierde set leek dezelfde kant op te gaan, maar bij 12-6 rechtte Utrecht nog even de ruggen. Het werd 18-18 en om en om scorend 24-24. Volleer hielde het hoofd koel en won de set met 24-26.

Utrecht 4 was vorig jaar geen hoogvlieger in de tweede klas, en dus leken er op papier kansen voor het gepromoveerde Volleer. Tot 7-7 in de eerste set leken de mannen Volleer de bezoekers gelijkwaardig volleybal te kunnen bieden. Maar daarna, tot 8-20, was Volleer volkomen kansloos. De schade werd tot 15-20 beperkt. Ook in de tweede set nam Utrecht een voorsprong. Volleer kende daarna de beste periode van de wedstrijd en knokte zich naar een setpoint op 24-23. Toen Utrecht dat had weggewerkt, was de weerstand van Volleer gebroken (24-26). Er volgden nog twee sets met redelijk volleybal, maar zonder het gewenste resultaat (19-25 en 20-25).