D66 voor verruiming kapvergunning

10 september 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Onder het motto 'geef de inwoners zeggenschap over hun eigen tuin' heeft D66 in de laatste commissievergadering Ruimte een pleidooi gehouden voor verruiming van de kapvergunning in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Voor de zomer heeft de gemeenteraad afgesproken om in het kader van de kerntakendiscussie te willen komen tot deregulering van het kapvergunningenbeleid. Het is niet de taak van de gemeente om toe te zien op elke boom op particuliere grond, vindt D66. Met een verruiming wordt het aantal aanvragen (400 vergunningen per jaar) aanzienlijk teruggebracht. ,,Er gaat veel ambtelijke capaciteit, dus geld, in het beoordelen van de aanvragen zitten. Dit kan veel eenvoudiger en dus veel goedkoper", meldt de partij in een persbericht.

D66 heeft hiervoor een plan. ,,Wij willen een lijst met daarop alle monumentale bomen als basis. Deze bomen worden beschermd en mogen dus niet worden gekapt. Bewoners kunnen zelf deze lijst vullen door bomen aan te dragen. Voor alle gemeentelijke bomen die de gemeente wil kappen, vraagt de gemeente zelf een kapvergunning aan. Inwoners kunnen dan altijd toetsen wat de gemeente doet. Zodoende kan er nooit zomaar kaalslag door de gemeente zelf plaatsvinden. De gemeente legt zichzelf een herplantplicht op en geeft met al deze maatregelen het goede voorbeeld. Voor eigenaren met tuinen niet groter dan 200m2 wil D66 een kapvergunning vrij beleid. Ook hier geldt dat er dus nooit kaalslag kan plaatsvinden. D66 wil de particuliere tuinen teruggeven aan de inwoners."

Bovenstaande maatregelen zorgen er volgens D66 voor dat de gemeente de afgesproken bezuinigingen gaat halen. ,,Nu is het voorgestelde beleid zo ingewikkeld dat inwoners het niet snappen en de taakstelling niet wordt gehaald. Een aantal partijen wil zelfs nog meer beperkingen voor het kappen opleggen. D66 betreurt dit. Wij moeten als raad veel meer vertrouwen hebben in onze inwoners. Het is hoopvol te zien dat wethouder Homan beaamde goede voorbeelden te hebben gezien van een kapvergunning vrij beleid. Bijvoorbeeld in de gemeente Teylingen zijn hier goede ervaringen mee opgedaan en heeft dit nooit tot problemen geleid."

advertentie
advertentie