Werkcoach Utrechtse Heuvelrug helpt jongeren op weg naar werk

3 september 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Werkcoach Ralph Bakker is in de Utrechtse Heuvelrug actief voor jongeren die hulp nodig hebben bij het vinden van een baan of het kiezen van een opleiding.

Hij vertelt: ,,Onlangs heb ik samen met Sander (19 jaar) uit Amerongen uitgezocht welke opleiding hij wil gaan doen. Dit mede omdat de jongensdroom van Sander om bij het leger te gaan onhaalbaar bleek in verband met een zwakke knie.''

Sander: ,,Samen hebben we onderzocht wat mij aan die baan bij het leger zo leuk lijkt en wat mijn persoonlijke kwaliteiten en ambities zijn. Ralph vroeg mij allemaal dingen waaruit eigenlijk bleek dat ik best wel wist wie ik ben, wat ik kan en wat ik wil. Ook moest ik met vrienden en familie praten om erachter te komen hoe zij mij zien en welk werk zij mij zouden zien doen.Ook heb ik nog een beroepskeuzetest gemaakt en de uitslag besprak ik samen met Ralph. Uiteindelijk bleek de opleiding tot beveiliger de leukste (op het leger na dan natuurlijk!) en een haalbare keuze. Wat mij leuk lijkt aan de beveiliging is het werken met mensen en daarbij de uitdaging om een bepaalde situatie snel te overzien en eventueel in te grijpen of juist niet. Na de zomervakantie begin ik op het ROC A12, ik heb me al ingeschreven en de intake gehad.''

Ralph zegt over zijn gesprekken met Sander: ,,Vaak is het van belang om écht naar jongeren te luisteren en vragen te stellen die aanzetten tot nadenken. Ik kan dat doen vanuit een andere rol dan de ouder-kind relatie of die van docent-leerling, dus zonder een hulpverlener te zijn. Uiteindelijk doen zij het zelf. Zij werken, ik coach'', aldus de werkcoach.

De werkcoach is er voor alle jongeren in de Utrechtse Heuvelrug en is te bereiken via de jongerenwerkers. Ook is hij te vinden op Facebook of via het e-mail adres werkcoach@welnuh.nl.

advertentie
advertentie