Bloemencorso 2012: De jeugd is prominent aanwezig bij corso

2 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - ‘Wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst’. Dit aloude gezegde geldt ook in de Leersumse corsogemeenschap. Van de 31 wagens zijn er maar liefst vijftien die deelnemen in één van de vier jeugdcategorieën. Hoewel de jeugd altijd wel was vertegenwoordigd met één of twee wagens - soms was er een uitschieter, zoals in 1992 met tien jeugdwagens - in de corsostoet, is het pas de laatste tien jaar dat de jeugd zich prominent manifesteert.

door Jan Meijer

Vaak werd een jeugdwagen gebouwd naast een grote praalwagen, zodat de kinderen ook actief aan het corso deelnamen. Maar de laatste jaren zijn er ook ‘particulieren’ die zijn aangestoken door het corsovirus. In de stoet van jeugdige deelnemers doen De drie B(r)oertjes voor de achtste keer mee, maar ook de Boefjes, Stan en Lloyd Meijer en de kinderen van Helmondt waren al eerder deelnemer.

Vanzelfsprekend zijn er de (groot)ouders om het ‘zware werk’ te doen, maar wie het fanatisme ziet waarmee de kinderen bezig zijn met de voltooiing van hun wagens, weet dat ze niet onderdoen voor de groten. Opa Gerard Thien van de kinderen Van Helmondt vertelt: ,,Stijn en Inda vieren feest met het corso en bedachten een feestvarken en een taart. Door bloempotten aan elkaar te lijmen, werd de varkensneus gemaakt. Jelmer wilde een raket omdat de raketijsjes evenals het corso 60 jaar bestaan. Bas wilde een UFO, en dus werd die in elkaar gezet.’’

Na het succes van 2010, toen Lloyd met de door opa De Keijzer gesponsorde kangoeroe de eerste prijs won, moeten Stan en Lloyd weer samen een corsowagen trekken. Vader Niels: ,,Ik wilde een Leersums onderwerp en dat werd uiteindelijk een wagen met twee van de meest markante bouwwerken van Leersum: De Michaëlkerk en de Uilentoren. Net als de Eiffeltoren van vorig jaar, zijn die helemaal op schaal nagebouwd. En ook met de onlangs teruggevonden vierde uil heb ik iets bedacht.’’ Stan en Lloyd zullen na terugkeer van vakantie hard moeten werken om alle bloemen erop te krijgen.

Dirk Loef, de vader van de Boefjes, heeft een wagen uit het carnaval van Odijk laten overkomen. ,,Hij is 13 meter lang en we kunnen terecht op een veldje aan de Roekenes. Ik hoop dat er veel plakkers komen, dat is altijd nog goed gekomen, dus daar vertrouw ik ook nu weer op.’’

advertentie
advertentie