Zanderij wordt recreatiegebied

3 juli 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Dat er in de toekomst gerecreëerd kan worden rond de zandafgraving langs de A12 bij Maarn staat vast. Die boodschap gaf wethouder Tim Verhoef (GroenLinks-PvdA) afgelopen maandag mee aan de gemeenteraad. De plannen die het Recreatieschap heeft voor de Zanderij roept weerstand op bij Wim Hoogendoorn, voorzitter van de stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland. Ook de gemeenteraad is huiverig voor de recreatieplannen.

door Paul Nolens

Geparkeerde auto's, loslopende honden, zwemmende mensen, Wim Hoogendoorn moet er niet aan denken dat dit het toekomstbeeld is van de Zanderij. ,,Wij, als stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland, vinden dat de Zanderij niet zomaar opengesteld moet worden voor iedereen. Sinds de Zanderij is afgesloten voor publiek, is er kwetsbare natuur ontstaan. De biodiversiteit is enorm. Wij vrezen aantasting van deze natuur als de Zanderij wordt opengesteld. Bovendien zijn we bang voor vernielingen op en rond het zwerfsteneneiland. Als het dan toch zover komt dat de Zanderij wordt opengesteld, zorg er dan in ieder geval voor dat de toegang tot het zwerfsteneneiland wordt afgesloten met een hek, zodat het alleen onder begeleiding bereikbaar is."

Wethouder Tim Verhoef probeerde de angst van de Vrienden van het Zwerfsteneneiland weg te nemen. ,,Dat er in de toekomst gerecreëerd kan worden in de Zanderij, staat vast. Dat is zo afgesproken met het Recreatieschap. Het idee is om de westkant (kant richting Driebergen) luw te houden, voor de natuur. Dat kan door de toegang daar te verbieden of onmogelijk te maken, door bijvoorbeeld een brug aan te leggen aan die kant van de zandafgraving. We willen sowieso niet dat er gezwommen wordt in de plas, en honden uitlaten willen we beperkt toestaan. Het Recreatieschap is overigens bereid om zich in te zetten voor het zwerfsteneneiland, zodat het alleen onder begeleiding toegankelijk is."

Lees het hele artikel in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van 5 juli

advertentie
advertentie