Vragen over schaliegaswinning

26 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het ministerie van Economische Zaken heeft het plan opgevat om in Midden-Nederland proefboringen te laten uitvoeren om te kijken of er schaliegas gewonnen kan worden. Schaliegas is aardgas dat gewonnen wordt uit gesteente dat bestaat uit klei-mineralen. D66 wil voorkomen dat er dergelijke boringen in de bodem van de Utrechtse Heuvelrug gedaan worden en heeft daarom aan wethouder Bert Homan een aantal schriftelijke vragen gesteld over de winning van schaliegas.

De partij wil graag weten wat het standpunt van het college is en of de wethouder op de hoogte is van de risico's voor mens en milieu die gepaard gaan met boringen naar schaliegas. ,,Indien het college deze boringen niet wenselijk acht, is zij dan bereid om de gemeente "schaliegasvrij" te verklaren en toe te zeggen geen vergunningen te verlenen of aanpassingen aan bestemmingsplannen te doen die nodig zijn voor het uitvoeren van boringen binnen de gemeentegrenzen?", aldus de bezorgde fractie van D66.

Ook drinkwaterbedrijf Vitens heeft aangegeven zich zorgen te maken over de plannen om schaliegas te gaan winnen in de provincie Utrecht. Vitens stelt dat ,,de kwaliteit van het drinkwater op de Utrechtse Heuvelrug uitzonderlijk hoog is en dat boringen naar schaliegas niet bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van het water."

advertentie
advertentie