Driebergenaar organiseert cultuurfestival

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN/ZEIST - De Driebergse organisator Wout Nijland heeft al eens eerder aan de weg getimmerd met opmerkelijke evenementen, maar het driedaagse cultuurfestival dat hij vandaag, morgen en zondag (1, 2 en 3 juni) in Zeist organiseert is qua omvang en diversiteit wel extra opvallend. Meer dan 150 artiesten zullen op vier podia optreden, er is een grote Oosterse markt, er zijn meerdere restaurants, stands en culturele workshops en bovendien wordt met het festival steun gegeven aan de redding van een belangrijk Nederlands cultureel erfgoed: de oude stad Semarang op Midden-Java, Indonesië.

door Jan de Beer

Nijland die met het organiseren van Goud van Oud-avonden, Pasar Malams, dansmatinees en sessieconcerten één van de belangrijkste organisators in deze regio is, geeft zijn evenementen vaak extra glans door er een bijzondere doelstelling aan te verbinden. Centraal tijdens het komend cultuurfestival staat de antieke Javaanse stad Semarang. Het is de enige stad met nog een oud Nederlands-Indisch centrum, ooit door de VOC gebouwd tussen 1677 en 1866. De stad is echter door frequente overstromingen ernstig in verval geraakt. Meer dan honderd monumentale gebouwen zijn aangetast. Nijland probeert hier tijdens zijn Oosters Cultuurfestival de aandacht op te vestigen met een film, een fototentoonstelling en presentaties door betrokkenen die vertellen over de samenwerking tussen Nederland en Indonesië op het gebied van waterbeheersing.

Voor het festival dat hier omheen is georganiseerd heeft Nijland werkelijk alles uit de kast gehaald. Er zijn optredens van tal van topartiesten, waarbij alle mogelijke muziekstijlen vertegenwoordigd zijn, variërend van Jazz, Latin, Rock & Roll, Soul, Funk, Indorock, Country en Gamelan. Er zijn exotische dansgroepen, koren, entertainers, verhalenvertellers en beoefenaars van Oosterse verdedigingssporten. Op de zeer uitgebreide Oosterse markt kan men niet alleen vele restaurants bezoeken en kramen met uiteenlopende artikelen, maar ook stands op het gebied van paragnostiek en gezondheid. In het theater worden diverse surprise-optredens gegeven en tevens kan men daar deelnemen aan kooklessen met gerechten uit Semarang.

Het festival zal volgens Wout Nijland een 'Northsea-jazzachtige' aanpak hebben, onder meer omdat het deels binnen en deels in de open lucht plaatsvindt. ,,Cultuuroverdracht loopt als een rode draad door de programmering", zegt hij. ,,Niet alleen bij de muziek, de workshops en de theatervoorstellingen, maar vooral ook bij de aandacht voor de situatie in de Nederlands-Indische stad Semarang."

Alle informatie over het festival, zoals locatie, openingstijden en toegangsprijs, is te verkrijgen op www.wnproductions.nl of via tel. 0343-517371.

advertentie
advertentie