Afbeelding
BDUmedia

Lunchconcerten Maartenskerk beginnen weer

23 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Na een jaar noodgedwongen oponthoud door de herinrichting van de Maartenskerk vinden daar de komende zomer weer de lunchconcerten plaats. Op de eerste zaterdag van de maanden juni tot en met september zal steeds het orgel worden bespeeld en zullen andere musici optreden.

Het Bätz-Witte orgel uit 1873 staat weer op zijn oude plek, waar het akoestisch en voor de begeleiding van de gemeentezang veel beter tot zijn recht komt. De galerij waarop het orgel vanaf 1888 stond, zorgde er voor dat er van het oorspronkelijke koor niet veel meer te zien was. In de lunchconcerten worden platgetreden paden van veel orgelconcerten gemeden. De organisatoren streven elementen en combinaties na die verrassen.

Om te vieren dat de concerten dit jaar weer door kunnen gaan, begint het eerste concert op 2 juni met de bekende en populaire Toccata en Fuga in d van Bach. Kees Blijdorp speelt daarnaast orgelwerken van Bach en Böhm. Op verzoek klinkt nog eens de dans over psalm 150 van de Zwolse organist Toon Hagen. Het Luthers Projectkoor zingt werken van Hollanders, Vierdanck, Distler en anderen.

Ook staat er een werk op het programma van de dirigent van het koor: Hans Jansen. Deze kerkmusicus is onder meer cantor in de Haagse Kloosterkerk.

Willeke Smits speelt op 7 juli en begeleidt sopraan Mirjam Feijer. Op 4 augustus bespeelt Dieuwke Kloppenburg een oud instrument, de zink. Dirk-Jan Honing is dan de organist. Tatiana Koleva is slagwerker. Zij is te gast op 1 september, samen met de internationaal vermaarde organist Jan Raas.

De concerten beginnen steeds om 12.15 uur en duren ruim drie kwartier. De toegang is vrij, maar een bijdrage in de collecte bij de uitgang wordt op prijs gesteld.

advertentie
advertentie