Beleef het bos tijdens de nacht

7 mei 2012 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Natuurliefhebbers kunnen op 8 juni samen met de boswachter van Staatsbosbeheer 's nachts de natuur beleven. Staatsbosbeheer heeft voor de nacht van 8 op 9 juni een overnachting in het bos onder de sterrenhemel georganiseerd. Deze nacht kan men onder begeleiding in de open lucht slapen in het bos bij Leersum. De natuur in de nacht meemaken is een bijzondere ervaring. Van de invallende schemer tot de donkere nacht, gewekt worden door de vogels en de eerste zonnestralen zijn een belevenis op zich.

Na een korte introductie wat er allemaal te gebeuren staat, gaan de deelnemers te voet het veld in. De boswachter zal de aanwezigen tijdens het gehele arrangement begeleiden en tijdens de wandeling op allerlei leuke wetenswaardigheden wijzen die de avondschemering met zich mee brengt. Vogels zoals de zanglijster, de merels en het roodborstje zijn op deze tijdstippen nog actief.

Aangekomen op de overnachtingslocatie mag iedereen daar zelf een plekje uitzoeken waar de nacht doorgebracht wordt. Let wel, dit gebeurt in de open lucht dus niet in een tent, maar in het gras tussen de bomen.

Nadat de slaapplaatsen zijn ingericht gaat het gezelschap op pad voor een leuke wandeling waarbij de deelnemers vrijwilligers ontmoeten die bezig zijn met nachtelijke inventarisaties van bijvoorbeeld vleermuizen, nachtvlinders of nachtzwaluwen.

Daarna wordt teruggegaan naar de slaapplekken. De nachtelijke geluiden zijn spannend en intens om mee te maken. Denk aan de roep van de bosuil of het geschreeuw van een struinende vos. In al die uren zijn de deelnemers aanwezig in het leefgebied van onder anderen reeën, vossen en de das.

In de vroege ochtend wordt iedereen gewekt door honderden vogels die allemaal het hoogste lied willen zingen, zoals de vink of de koolmees en misschien is er wel een zware roffel van een zwarte specht te horen.

Het arrangement zal starten op vrijdag 8 juni om 19.00 uur in Leersum en eindigen op 9 juni omstreeks 9.00 uur. Voor dit arrangement dient iedereen zelf een slaapzak en slaapmatje mee te nemen. Minimumleeftijd is 14 jaar. De kosten bedragen € 60,- per persoon, dit dient voor aanvang contant te worden betaald. Aanmelden is verplicht. Aanmelden kan tot 5 juni op werkdagen tijdens kantooruren op 06-22903112.

advertentie
advertentie