Monnickendijk opgehoogd

23 april 2012 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Grenswal Monnickendijk, een historische 800 jaar oude wal op de grens van Maarsbergen en Woudenberg, is op 17 april op feestelijke wijze opgeleverd nadat de voorbije winter veel herstelwerk is uitgevoerd. In dit project is 500 meter van de grenswal met grond opgehoogd, in het middendeel is 50 meter nieuwe wal met streekeigen beplanting aangelegd. Ook zijn de greppels weer op diepte gebracht om de zichtbaarheid te verbeteren.

Bij de grote ontginning van Woudenberg in de 12e eeuw, is begonnen met de aanleg van een dijkje om de inloop van water tegen te gaan. Daarna werden er waterlopen gegraven om het water naar lager gelegen gebieden af te voeren (monnickenwetering, zeesloot) naar de Lunterse beek. Dus is de Monnickendijk eigenlijk het begin geweest van de ontginning in de 12e eeuw. Dit gebied werd verder begrensd door de Luntese beek, de Heijgraef, de Hinderdijk, de Monnickendijk, en de Zeghedijk (nu Zegheweg).

Langs de Monnickendijk is in 1970 tijdens de ruilverkaveling een fraai fietspad aangelegd, van de Maarsbergseweg naar de Rumelaarseweg. Dit fietspad had tot nu toe geen naam en heeft vanaf nu de passende naam Monnickendijk gekregen.

Met het herstellen van de Monnickendijk is ongeveer halverwege een kleine recreatieplek gemaakt waar enkele bankjes zijn geplaatst, daar is ook het informatiepaneel geplaatst. Dit informatiepaneel met een oude kaart van de Monnickendijk vertelt de geschiedenis van de Monnickendijk.

De wethouders Tim Verhoef (Utrechtse Heuvelrug) en Jan Schreuder (Woudenberg) onthulden het informatiepaneel Monnickendijk. Tevens zijn op dit punt enkele bankjes geplaatst. Het projekt Monnickendijk is een samenwerking van gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Woudenberg, provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht.

advertentie
advertentie