VNG congres nuttig voor algemeen of eigen gewin?

10 april 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De SP heeft tijdens de raadsvergadering van vorige week een motie ingediend over het VNG-congres in juni. Dit jaar vindt er een jubileumeditie plaats vanwege het 100-jarig bestaan.

De kosten per deelnemend raads- of collegelid: € 842,50 exclusief overnachting. Dit stuit de Socialistische Partij tegen de borst. In een tijd van hand op de knip is het ongewenst een dergelijk feestje uit de overheidskas te betalen. Zonder slag of stoot gingen de raadsleden niet overstag. Ook de burgemeester benadrukte dat het VNG-congres zeker geen feestje is, maar een functie heeft op het gebied van kennis delen en vergaren, overleg en netwerken. ,,Ja, voor de eigen politieke carrière'', schamperde BVH-er Sybe Streekstra, wiens partijgenoot Frits van Schaik daarentegen meent dat de door de SP verstrekte informatie onjuist is.

Het volledige college en 11 raadsleden hadden zich opgegeven voor deelname aan het congres, een aantal trok echter zijn of haar deelname terug. ,,Onzin'', meent een raadslid. ,,Het is al betaald. Wat nu nog kan is bij de VNG deze motie kenbaar maken, zodat in de toekomst de prijs omlaag gaat.''

Na een hoofdelijk te stemming werd de motie aangenomen, waardoor de raad uitspreekt dat deelname aan de VNG-jubileumbijeenkomst ongewenst is, als de kosten worden gedeclareerd bij de gemeente. Er waren 16 leden: CDA (4), SGP (1), SP (1), en CU (1) en 1 van D66, 1 van BVH, 3 van VVD en 4 van GLP stemden voor de motie en raadsleden stemden tegen, 3 van D66, 2 van VVD, 2 van GLP en 2 van BVH. Twee raadsleden hebben vanwege persoonlijke betrokkenheid niet deelgenomen aan debat en stemming, Baerte de Brey (VVD) werkt bij één van de hoofdsponsors van het congres, Lysbeth van Valkenburg-Lely (VVD) zit in een VNG-commissie.

advertentie
advertentie