Tweede klasse lonkt voor KCD

13 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het resultaat was uiteindelijk wat van een koploper verwacht mocht worden, maar het werd voor de poorten van de hel weggesleept. Met een haperende aanval bleek het bezoek aan KIOS '45 verre van eenvoudig. Een puike verdediging zorgde er echter voor dat KCD in een opperbeste stemming de terugreis uit het verre Bergentheim kon aanvaarden: de 9-10 overwinning betekent dat de groen witten over drie weken thuis in een rechtstreeks duel tegen medekoploper Spirit gaan strijden voor de titel. Daarbij heeft KCD de zekerheid dat de tweede plaats niet meer verloren kan gaan. En omdat die plek recht geeft op een promotieduel worden de kansen om volgend seizoen tweede klasse te gaan spelen heel groot.

Vooraf wist de ditmaal in het rood gestoken Doornse ploeg dat een punt tegen het op die derde plaats staande KIOS '45 voldoende zou zijn om het gat definitief te slaan. Of dat extra spanning gaf was niet helemaal duidelijk, maar opvallend was wel dat de zo gemakkelijk scorende ploeg dit keer aanvallend vast zat en vast bleef zitten. Bijna traditioneel werd al snel de score geopend (Laura Briedé) maar zoals zo vaak mocht de tegenstander bijna direct langszij komen. Kort daarop moest Geer Janne Baakman geblesseerd het veld ruimen (ze werd prima vervangen door de van een langdurige achillesblessure herstelde Martine Storm) maar dat deerde KCD in deze fase niet. Via Janneke Beuckens en Bart Roodenburg werd een 1-3 voorsprong opgebouwd, die na de 2-3 door Laura Briedé en Bart Roodenburg werd uitgebouwd naar 2-5. Er was een kwartier gespeeld en er leek geen vuiltje aan de lucht. Weliswaar speelde KIOS '45 een goede wedstrijd met lange zorgvuldig opgebouwde aanvallen, maar de Doornse productie was op peil en de verdediging solide. In het tweede deel van het eerste bedrijf echter viel de aanval volledig stil en dat gaf de Twenten gelegenheid om stap voor stap naderbij te komen. Pal voor rust was de voorsprong van KCD volledig verdwenen en zelfs omgezet in een 6-5 achterstand. Johan Kraan zorgde er van afstand voor dat de ploegen toch nog met een gelijke stand de kleedkamers konden opzoeken.

Na de rust waren de goals zo mogelijk nog duurder. Het spelbeeld veranderde niet: een degelijk spelend KIOS '45 en een onmachtige Doornse aanval zorgden er voor dat na een klein kwartier een 7-6 stand kon worden genoteerd. Gelukkig hield Jort van Burken KCD van afstand in de race maar weer kwam KIOS '45 aan de leiding. Ook deze goal werd gecounterd van afstand (Johan Kraan) maar toen met nog negen minuten te spelen KIOS '45 wederom scoorde moesten de meegereisde supporters rekening gaan houden met een lange terugreis. Toen Laura Briedé kort daarna de gelijkmaker van grote afstand liet aantekenen leek zij daarmee het beoogde resultaat veilig te stellen, maar in de nieuwe opstelling ging KCD alsnog voor de zege. De eerste poging van Janneke Beuckens uit een doorloopbal kon geen genade vinden in de ogen van de goed leidende scheidsrechter Korff, maar met nog een paar minuten te spelen kreeg zij uit een soortgelijke situatie wel de toestemming om een feestje te vieren: 9-10. De matige vorm van KCD bleek daarna uit het feit dat de aanval nog een aantal keren dom balverlies leed maar daar kwam geen schade uit voort en zo kon het eindsignaal opgelucht worden gevierd.

Concurrent Spirit won eenvoudig en dat betekent dat over drie weken (de komende twee zaterdagen zijn vrij) in de onderlinge ontmoeting in Steinheim vrijwel zeker de beslissing over het kampioenschap valt. Daarna is er nog één speelronde. Beide ploegen kunnen deze topper vrijuit aangaan, omdat de verliezer zich al zeker weet van een herkansing in de vorm van een promotieduel.

Het uitduel leverde een nipte Doornse zege op maar het komende duel zal volledig op zich zelf blijken te staan.