Kleine 'grind-oorlog' op deftige Horstlaan

7 februari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op de lommerrijke Horstlaan, befaamd om de aangeharkte opritten die naar ruim bemeten woningen leiden, heeft de afgelopen drie jaar een opmerkelijk conflict over grind gewoed. Niet minder dan vier gemeentelijke afdelingen en tientallen ambtenaren hebben zich over dit ogenschijnlijke luxe-probleem gebogen, zonder dat het tot een oplossing leidde.

door Jan de Beer

Het begon in 2009 toen een Horstlaan-bewoner het grind van zijn oprit ververste en daarbij ook een stukje van het openbare wandelpad langs zijn huis met kiezelsteentjes bedekte. Deze daad veroorzaakte hevig protest bij andere Horstlaanbewoners die vonden dat het uiterlijk van hun laan werd verpest en dat het wandelpad onbegaanbaar werd, met name voor rolstoelgebruikers en bestuurders van kinderwagens.

Omdat de vermanende signalen van deze bewoners én van het 'Horstlaan-overleg' geen effect hadden op de actieve grind-vernieuwer, gingen de buurtbewoners bij de gemeente klagen. Aanvankelijk kregen zij daar gehoor. Op straffe van een dwangsom werd de grind-ververser gesommeerd om de situatie op het stukje openbare weg te corrigeren. Deze maakte echter bezwaar tegen de dwangmaatregel en na een nieuwe inspectie door de gemeente werd de situatie plotseling toch als 'acceptabel' bestempeld. Dit leidde weer tot tumult bij de andere laanbewoners die een bezwaarschrift met 37 handtekeningen indienden. Dat bezwaarschrift werd door de gemeente niet-ontvankelijk verklaard omdat de bezwaarmakers 'geen belanghebbenden' zouden zijn.

Omdat het conflict zich vervolgens alleen maar verdiepte, vond midden vorig jaar een bemiddelingspoging plaats, onder leiding van de gemeente. Het resultaat van die bemiddeling was dat de gemeente beloofde om in de toekomst onderhoudsovereenkomsten te zullen sluiten met bewoners die op de Horstlaan een inrit hebben. De protesterende bewoners beschouwen dit resultaat als 'een lachertje'. In een brief aan B&W hebben ze gemeld dat de gemeente 'is bezweken voor machtsvertoon' en dat de betrokkenheid van vier gemeentelijke afdelingen en nog veel meer ambtenaren heeft aangetoond dat de regie bij de gemeente in handen is van 'Jantje van Leiden'. Ze hebben aangekondigd dat ze nu, na drie jaar, de wapens zullen neerleggen in deze 'grind-oorlog' omdat het nut ervan - bij deze gemeente - totaal niet zichtbaar is.

advertentie
advertentie