Schoolproject historische verhalen bij Huis Doorn

18 januari 2012 om 00:00 Nieuws

De klas van 25 leerlingen van basisschool De Ladder uit Maarn werd dinsdagochtend opgesplitst en ging van onder naar boven door het huis. Onder de Maarnse leerlingen was een directe nazaat. ,,Ja, het was mijn overgrootopa'', vertelde Hanna stralend. Onder leiding van juf Nettie was in de klas al veel energie in het project gestoken en nog de dag ervoor had een moeder, die een telg was van de familie Bentinck, vertelt hoe de keizer de eerste anderhalf jaar had doorgebracht op hun Kasteel Amerongen. Een strakke dagtaak met iedere dag houthakken, een bezigheid die de keizer in Doorn vrolijk voortzette. Over en weer kwamen Willem en Kaiser Wilhelm II steeds meer tot leven. Hoe kon Willem als laagste bediende toch de keizer spreken, terwijl veel personeel in jaren de keizer nooit zagen? Iedere dag weer de hele dag koper en zilver poetsen, tot Willem met een briefje via de adjudant van de Keizer uiteindelijk in de rookkamer, volgepropt met legio rookwaar-snuisterijen de keizer mocht ontmoeten.

DOORN - Dolf Verroen schreef een, op ware gebeurtenissen gebaseerd, kinderboek 'Wachten op de Keizer'. De twaalfjarige Willem van Vulpen uit de Bennekomweg speelt daarin de hoofdrol. Tot en met eind maart gaan kinderen van dezelfde leeftijd van basisscholen uit de gemeentes Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, De Bilt en Zeist op excursie bij de Keizer. Spannend en leerzaam. door Kees de Kroon

Van meet af wist gids Ella van de Kruft tijdens de rondgang de juiste vertaalslag te maken. Leuke anekdotes, waar de kinderen op inhaakten, zoals over de hondjes, die in de tuin begraven liggen en of er in 1920 al Mercedessen bestonden, want de keizer had er toch nog een meegebracht?

De Eetkamer

De eetkamer met de rijk gedekte tafel, het blinkend schoongepoetste vikingschip en de eerbiedwaardige schilderijen van hemzelf en zijn beide vrouwen aan de wand, maakte misschien wel de meeste indruk. In de eetkamer at hij dagelijks met zijn gezinnetje, maar moest hij ook met zijn voorname gasten dineren. ,,Nou ja, dineren, de keizer werd uiteraard als eerste bediend en niettegenstaande zijn kortere linkerarm was het een vlugge eter. Terwijl het protocol vereiste, dat de tafelgenoten mes en vork neerlegde als de keizer genoeg had. De keizer gebruikte altijd zijn speciaal drietands vorkje met een scherpe kant aan een zijde.

advertentie
advertentie