Vliegtuigbom gevonden op schip bij Amerongen

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Maandag 19 december is een vliegtuigbom aangetroffen in een boot die in de zwaaikom ligt, nabij de sluizen bij Amerongen. Het gaat een zogenoemde ,,duizendponder''. Het explosief uit WOII werd ontdekt in een lading bagger uit de Vecht bij Weesp, dezelfde baggerlading waar eerder deze maand bij het grintgat aan de Neder-Rijn in Ingen een duizendponder in gevonden werd. De bom is stabiel en er is geen sprake van een gevaarlijke situatie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zijn ter plaatse aanwezig. Er worden voorbereidingen getroffen om de bom te kunnen ontmantelen. Dit gebeurt vandaag vanaf 13.00 uur. De bom wordt later op een speciale locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

In de gemeente Utrechtse Heuvelrug moeten twee woningen ontruimd worden, omdat deze binnen een straal van 300 meter rond het projectiel liggen. In de gemeente Buren moeten de bewoners van ruim 30 recreatieverblijven van vakantiepark het Eiland van Maurik worden ontruimd, omdat deze onvoldoende bescherming bieden. In de tweede ring tussen de 300 en 1.320 meter tot de bom moet iedereen binnen blijven. Dit betreft in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en in de gemeente Buren elk ongeveer 15 woningen.

Voor het onklaar maken van de bom, heeft de EOD een risicogebied ingesteld. De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd. Bewoners die binnen de eerste cirkel in het risicogebied wonen en niet ontruimd hoeven te worden, zijn verplicht om vanaf 13.00 uur in huis te blijven. De noodverordening blijft van kracht totdat de politie ter plaatse anders vermeldt en het bericht op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is geplaatst.

advertentie
advertentie