Kerstmarkt bij kaarslicht

19 december 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Op de winterse vrijdagavond van 16 december was op de Hof een gevarieerde en feestelijke Kerstmarkt opgesteld. Helaas was er geen sneeuw, maar het was grotendeels droog. De vuurkorven en de honderden windlichten zorgden voor een goed gevoel van warmte. De Kerstmarkt in het oude dorp is een initiatief van Amon (ondernemers Amerongen) en deze zeer actieve vereniging had voor veel sfeer en passende attracties gezorgd.

door: Manus van Gent

Wie in Amerongen 'Hof' zegt, denkt daarbij meteen aan de nostalgie van de Andrieskerk, de mooie bomen en de statige woningen rondom en vooral de sfeer van het fraaie plein. De gehele route vanaf de rotonde tot aan de Hof was met honderden kaarsen in potjes op de stoepranden gemarkeerd. Een feeërieke en ook niet te missen signalering. Vele honderden bezoekers vonden hun weg naar de Kerstmarkt: om kerstcadeautjes te kopen en om te proeven van allerlei bak- en banketwerk.

Nog al wat stalletjes werden bemand door vrijwilligers die voor Goede Doelen aantrekkelijke producten presenteerden. Vooral Stichting Aroon was prominent aanwezig. Zij verkopen producten waarvan de opbrengst rechtstreeks naar projecten voor kansarme kinderen in zuidoost Azië gaat, zonder tussenschijven.

Ook de Alpenkanjers van Alpe d'HuZes waren enthousiast bezig met sponsorwerving, om in 2012 met meer dan 7.500 fietsers de berg op te krijgen. Alles ten bate van de strijd tegen kanker (KWF). Er was deze keer een originele, levende kerststal dichtbij de kerk. Een imposante kameel, een braaf ezeltje en verder eenden, konijnen en cavia's vormden de levende have. Het stalletje zelf was een fraaie beeldengroep en enkele herders waren drukdoende met de dieren.

Natuurlijk was er heerlijke glühwein en warme chocolademelk, lekker bij de poffertjes en andere zelfgemaakte lekkernijen. Zoals hoort bij een markt kon men ook lekker snuffelen tussen vele stalletjes met kerstdecoraties en textiele werkstukken, antiek en brocantes.

Dat ondanks het matige weer zoveel mensen de kerstmarkt hebben bezocht, geeft wel aan dat zo'n sfeervol evenement best tot een traditie mag uitgroeien.

advertentie
advertentie