Onverwachte nederlaag mannen Enervo; mannen Volleer winnen topper

11 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De vrouwen van Enervo bleven ook tegen Switch ongeslagen (1-3), maar de mannen liepen tegen een onverwachte 3-2 nederlaag op in Utrecht tegen Majella. De topper van de Volleermannen tegen koploper Limes 2 eindigde in een klinkende 3-1 overwinning. De vrouwen van Volleer snoepten de onomstreden lijstaanvoerster VollinGo een set af: 1-3.

Enervo

,,Eigenlijk hadden we met 0-4 van Switch 2 moeten winnen, het verlies in de derde set was het gevolg van concentratieverlies", meldde Chantal de Bree over de ontmoeting van de Enervovrouwen tegen nummer drie van de ranglijst. Hoewel een wedstrijd op de vroege donderdagavond niet de voorkeur geniet bij Enervo, schoot men met 13-25 uit de startblokken. In de tweede set deed Enervo het wat rustiger aan (22-25), waarna het in volleybal bekende 'derdesetsyndroom' de kop op stak. ,,We kwamen, doordat de pass ver onder de maat bleef, met meer dan 10 punten achter en ook al hadden we die bijna weggewerkt, Switch liet het niet meer lopen (25-19).'' Enervo toonde het werkelijke krachtsverschil in de vierde set en liet daarin niets van Switch heel: 11-15. Met zes punten voorsprong op VTC Woerden 3 en maar liefst 18 op Switch en DOSC gaat Enervo de winterstop in.

Dat lukte niet bij de mannen. Tegenstander Majella bleek zich te hebben hersteld van een zwakke seizoenstart en gaf Enervo vanaf het begin goed partij. Coach Arjan Smit: ,,We speelden zelf een goede wedstrijd, maar slaagden er niet in Majella onder druk te zetten. Na 25-22 verlies in de eerste set herstelden we uitstekend (17-25). De derde set was meer dan spannend. Om en om kregen we setpunten en het duurde tot 32-30 voordat Majella er eindelijk een verzilverde.'' Op karakter won Enervo de vierde set (21-25), waarna het vijfde bedrijf weer in het voordeel van Majella uitviel. Enervo had meer punten gescoord (110 om 115) maar wel verloren. Bourgondië is nu met één punt voorsprong de nieuwe koploper.

Volleer

Koploper VollinGo kwam naar Leersum om 'even de vijf punten op te halen'. En daar leek het ook op te zullen uitdraaien toen in de eerste set 10-18 op het scorebord verscheen. Maar Volleer begon te draaien en op basis van sterk serveren van Fleur Wissink en taai verdedigen van de zussen Sanne en Dagmar Wechgelaar kwam Volleer terug naar 16-18. Met name het blok van VollinGo bleek niet al te sterk, via de handen uitslaan leverde Volleer veel punten op. In een spannend slot trok Volleer met 27-25 aan het langste eind. Ook in de tweede set deed Volleer nog knap mee, maar VollinGo liet zich niet opnieuw verrassen (20-25). Daarna wisten de Goudse vrouwen hoe het Volleer moest aanpakken en met onverwoestbaar aanvalsspel werd Volleer weggezet: 9-25 en 12-25. Maar met de setwinst van de eerste set was er opnieuw een sterke ploeg die ten minste een punt bij Volleer moest achterlaten.

Trainer/coach Jonathan Kits was voor de wedstrijd al vol vertrouwen. ,,Volleer is steeds meer een hecht team geworden en vandaag pakken we ook Limes 2. Ik weet het zeker.'' Dat teamcollectief toonde Volleer al in de eerste set toen een achterstand van 8-10 werd omgebogen naar 13-10. Dat gaatje bleef tot 25-23 bestaan. Daarna was er een hoofdrol voor de libero van Limes, die alles verdedigde. Toen ook de aanval van Volleer er niet meer in slaagde het Limesblok te passeren stond er rap 15-25 op het scorebord. In de derde set herstelde Volleer zich. Erwin Schut serveerde naar 16-11 en degelijk spelend bleef Volleer Limes met 25-18 de baas. In de vierde set toonde Marco van Thiel zijn routine door een serie kill-blocks en dat was de basis voor setwinst met 25-17. De stand is nu: 1. Livoc 1 10-33; 2. Limes 2 9-30; 3 Volleer 8-28. Vrijdag komt middenmoter VCH op bezoek en kan Volleer bij 4-0 winst als koploper de winterstop ingaan.