'De Chassidische suites van H.N. Werkman'

4 december 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN Ruud Bartlema vertelt dinsdag 13 december 2011 om 10.00 uur aan de hand van afbeeldingen over het werk van Hendrik Nicolaas Werkman. Centraal in deze lezing staan 'de chassidische suites' van Werkman.

Deze Groningse drukker heeft in de oorlogsjaren '40 -'45 met zijn serie 'druksels' op thema van Martin Buber's 'Legende van de Baalshem' een unieke vertolking gegeven van het wezen van het Chassidisme, een belangrijke, mystieke stroming uit het Oost-Europese Jodendom van de 18e en de 19e eeuw. Naast een schets van het leven van Werkman, zijn kennismaking met ds. August Henkels en de Blauwe Schuit, de invloed van het werk van Buber en zijn tragische dood (hij werd enkele dagen voor de bevrijding van Groningen in Bakkeveen gefusilleerd), wordt aan de hand van dia's stilgestaan bij de gedrukte prenten, die tezamen de 'Chassidische suites' vormen. In twintig kleurrijke beelden vertolkt Werkman zijn passie voor het wezen van het Chassidisme.

Ruud Bartlema - theoloog en beeldend kunstenaar - studeerde theologie met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in Amsterdam onder leiding van Maarten Krabbé.

IKO-lezing, 't Hoge Licht, Klaproos 2. Gespreksleiding: Joke de Zwaan, vervoer: Tiny Kingma, tel. 0343-518799.

advertentie
advertentie