Lintjes voor brandweermannen

24 november 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN/MAARSBERGEN - De jaarlijkse korpsavond van de brandweer Maarn Maarsbergen in Partycentrum de Weistaar kreeg dit jaar een bijzonder tintje. Zoals ieder jaar staat deze avond in het teken van diploma’s en jubilarissen. Maar nu kwamen daar nog eens acht Koninklijke onderscheidingen bij. Alvorens de burgemeester hiervoor op het podium kwam, nam post-commandant Henk van Rossum het woord.

Regionalisering is wennen voor de korpsen

door Monique José Timmermans

De brandweer Maarn/Maarsbergen is inmiddels opgegaan in de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) ,,En het was voor hen even wennen dat wij erbij kwamen.”

In vogelvlucht liet Van Rossum de hoogtepunten van het afgelopen jaar passeren. Zo was daar de verbouwing van de kazerne in Maarn, waar de deuren zijn verhoogd om het nieuwe hulpverleningsvoertuig onderdak te bieden.

Met de vernieuwing van de hulpverleningsvoertuigen geeft de VRU invulling aan het regionaal dekkingsplan voor technische hulpverlening, dat als regionale specialistische taak is gedefinieerd. Maarn behoort tot één van de eerste korpsen die een nieuwe wagen geleverd kreeg, omdat het oude voertuig al op de nominatie stond om vervangen te worden. Het 4x4 chassis maakt de brandweerauto ook geschikt voor natuurbrandbestrijding.

Al 63 keer rukte de brandweer dit jaar uit, waarbij regelmatig voor incidenten in Woudenberg. Een gevolg van de regionalisering. ,,Maar dat is niet altijd leuk voor de Woudenbergse collega’s”, ervaart Van Rossum.

De spectaculaire wervingsactie in het centrum van Maarn heeft 2 vrijwilligers opgeleverd en daarnaast nog een aantal belangstellenden en de deelnemende korpsen hebben zich lovend geuit over de organisatie van de brandweerwedstrijd in Maarsbergen. Er zijn cursussen gevolgd. ,,Noodzakelijk, maar ook een belasting voor het team.” en Matthijs Breur ontvangt uit handen van burgemeester Naafs zijn diploma pompbediende.

Afscheid is genomen van collega André Pater die zijn loopbaan in Woudenberg vervolgt. Hij heeft tijdens een in scène gezette uitruk voor beide korpsen het Maarnse brandweerpak ingeruild voor een Woudenbergs pak.

Kazerne

Burgemeester Naafs bedankt nadrukkelijk voor de geleverde inzet en licht de status van een nieuwe brandweerkazerne toe. ,,De plannen liggen klaar en het geld is er, over de locatie wordt gesproken. Of - buiten de rode contour - aan de Tuindorpweg of de huidige locatie in Maarsbergen.”

Lintjesregen

Na het huldigen van de jubilarissen, Henk van Rossum (40 jaar) en Anton van de Woude (25 jaar) worden Theo Komdeur, Kees van Eckeveld, Ab Bouwman, Ries van Wolfswinkel, Henk Veldhuizen, Wim Veldhuizen, Henk van Rossum en Anton van de Woude naar voren geroepen. Het heeft Hare Majesteit behaagd de brandweermannen te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Vol trots laten de heren zich de lintjes door de burgemeester opspelden.

advertentie
advertentie