'Bouwen aan Zelfvertrouwen' en 'Je Faalangst de baas!'

7 november 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Studiecentrum Doorn start in januari 2012 met deze 2 boeiende cursussen voor scholieren. Studiecentrum Doorn begeleidt leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO uit de regio bij hun studie. Dagelijks bezoeken zo rond de vijftig leerlingen met verschillende studieproblemen het studiecentrum. De begeleiding bestaat uit verschillende diensten: van Huiswerkbegeleiding en Examentraining tot Remedial Teaching en Volwassen onderwijs. Omdat er steeds meer vraag naar dit fenomeen is richt Studiecentrum Doorn zich sinds kort nadrukkelijker op het begeleiden van sociaal- emotionele problemen van pubers en jongeren. De begeleiding vindt plaats in de vorm van trainingen en cursussen die verzorgd worden door Wilma Stoop van Heppie&zo. Individuele begeleiding is in dit kader ook mogelijk.

Pubertijd en stress: ,,Er gebeurt veel met een kind in de pubertijd: de overgang naar de Middelbare school is voor de meeste kinderen best groot. Er wordt meer dan ooit een beroep gedaan op hun vermogen voor plannen en structureren, terwijl de gebieden in de hersenen van pubers die deze vaardigheden sturen nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Hormonen gieren door hun lijf en het lichaam verandert en groeit sprongsgewijs en onevenredig. Net nu hun uiterlijk zo belangrijk voor hen wordt! Ook de verschillende hersendelen van een puber ontwikkelen zich onevenredig. Erbij horen wordt erg belangrijk en de groepsdruk is soms groot. Social media is 24 uur per dag actief en daar wil je als jongere niks van missen. En dan heb je ook nog huiswerk en ouders waar je van alles van moet…"

Volgens Wilma van Heppie&zo is het daarom niet verwonderlijk dat sommige jongeren door spanning of prestatiedruk belemmerd worden in hun functioneren. 'Dit kan zich in allerlei gedrag uiten: van de clown uit gaan hangen, tot agressief doen, en van zich terugtrekken tot erg perfectionistisch zijn of dichtklappen en hartkloppingen krijgen.'

Groepscursus

Met ingang van dinsdag 10 januari 2012 biedt Studiecentrum Doorn in samenwerking met Heppie&zo de groepscursus 'Je faalangst de baas!' aan. Deze cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van 1,5 uur en wordt gegeven aan de Amersfoortseweg 50 in Doorn om 18.30 uur. Bij voldoende aanmeldingen start deze cursus ook op de zaterdagochtend. De groepen bestaan uit 6 of 8 deelnemers. In de cursus leren de kinderen onder andere inzicht krijgen in de oorzaken van hun faalangst, het krijgen van zelfcontrole en leren ze technieken toe te passen om hun faalangst de baas te zijn. Vooraf aan de cursus is er een informatieavond voor ouders, leraren en mentoren.

Maatwerk persoonlijke begeleiding

Naast deze groepscursus is er ook een individuele cursus 'Bouwen aan Zelfvertrouwen'. In 5 wekelijkse sessies van een uur werken we aan zelfwaardering, het in je kracht staan, voor jezelf op te komen en hoe je om kunt gaan met belemmeringen en spanning. Deze cursus wordt aangeboden in de avonduren en op zaterdagen bij Studiecentrum Doorn. Wellicht is een coachingstraject door Heppie&zo bij Studiecentrum Doorn een optie.

Voor vrijblijvende informatie of aanmelden voor de cursus 'Je faalangst de baas', kijk op de website: www.heppieenzo.nl of www.studiecentrumdoorn.nl. Aanmelden kan tot 10 december 2011. Voor individuele begeleiding kan iedereen zich het hele jaar door aanmelden.

advertentie
advertentie