Leden Comité Open Monumentendagen geven stokje door

26 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De Open Monumentendagen zijn de tweede zaterdag en/of zondag in september waarop duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. De monumenten worden opengesteld om de belangstelling van het publiek voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Het landelijke thema wordt per stad of dorp uitgewerkt door een lokaal comité. Het Driebergse comité bestaat uit gemiddeld acht leden die op allerlei manieren al 25 jaar aandacht vragen voor de monumenten in de gemeente.

DRIEBERGEN - Vorige week legden voorzitter Leo Kruse en lid Annerie Pagnier van het Driebergs Comité Open Monumentendagen na zes enerverende en inspirerende jaren hun functie neer. Als dank voor hun grote inzet kregen zij van de zittende en nieuwe leden van dit actieve comité heel passend een rondleiding en feestdiner aangeboden in kasteel Sterkenburg. Een speciale locatie voor hen omdat mede dankzij hun inzet veel inwoners van Driebergen dit kasteel inmiddels hebben kunnen bezichtigen. door Katka Kolmas

,,Driebergen-Rijsenburg heeft drie grote monumenten en dat zijn Sparrendaal, Sterkenburg en het dorp Rijsenburg. Aan het comité de moeilijke taak deze en andere monumenten tijdens de monumentendagen open te stellen voor publiek en dat is ons gelukt", vertellen Leo Kruse en Annerie Pagnier, die beiden na zes jaar het stokje doorgeven aan een jongere garde. Zes jaar geleden namen ze tegelijk zitting in het comité. Al die jaren hebben ze met veel plezier de dagen georganiseerd, maar vinden het nu toch tijd voor nieuwe energie in het comité.

Bij de voorbereiding van de monumentendagen komt heel wat organisatie kijken. Pagnier somt op: ,,In november beginnen we met de evaluatie. Begin januari is het landelijke thema bekend en gaan we brainstormen en de vergaderagenda met de andere dorpen voorbereiden. Vervolgens is het zoeken naar locaties. Daarna moeten de eigenaren worden overgehaald om hun monument open te stellen, want daar zijn veel eigenaren toch huiverig voor. Vanaf juli begint alles te lopen en krijgen we het echt druk."

Beiden noemen spontaan het jaar 2006 als het jaar dat hen het meest is bijgebleven. Dat was hun eerste jaar in het comité en het thema was 'Feest'. In de Grote Kerk aan de Hoofdstraat werd een bruiloft uit de jaren twintig van de vorige eeuw geënsceneerd. Publiek werd uitgenodigd om verkleed naar het feest te komen. Deze toevoeging van toneel aan monumenten was nieuw en werd enthousiast ontvangen. ,,De gebouwen gingen plotseling leven en mensen waren verbaasd dat zoiets van de grond kwam", vertelt Kruse. ,,Het was een mooie manier om de belangstelling voor monumenten in ons dorp te vergroten. Sindsdien hebben wij altijd geprobeerd iets extra's te organiseren, zoals muziekuitvoeringen en tentoonstellingen. In 2008 hebben we met het thema 'Sporen' ook veel leuke dingen kunnen doen, zoals de paardentram naar Doorn. En de verkoop van de vermaarde 'spoorpunt' bij de stationsrestauratie."

Mooie herinneringen hebben ze ook aan de jaren 2009 en 2010, toen de monumentendagen samenvielen met het Driebergs Dorpsfeest. ,,Die twee jaren sprongen er qua bezoekersaantallen echt uit. Per monument werden toen zevenhonderd bezoekers geteld, waar andere jaren de teller meestal op honderd bezoekers bleef steken. Dit jaar was het bezoekersaantal overigens weer gestegen, wat ook de landelijke trend is", aldus Pagnier. Kruse vult aan: ,,Het jaar 2010 was het drukste jaar ooit. Het grote aantal monumenten en de grote parade trokken heel veel bezoekers. Ook het thema 'Op de kaart' in 2009 was heel geslaagd, toen hebben wij Driebergse kunstenaars uitgenodigd de monumenten 'op de kaart' te zetten in hun kunstwerken. Het is ons toen gelukt om met alle kunstenaars van het dorp een tentoonstelling te organiseren. Het bieden van een podium voor veel mensen, dat is ook iets waarvoor ik me graag heb ingezet", aldus Kruse. Pagnier besluit met: ,,Dat is ook altijd mijn motto geweest: dingen voor elkaar krijgen met, voor en in Driebergen. Dat is de beste manier om de onderlinge contacten in het dorp te bevorderen en de samenhang te verbeteren."

advertentie
advertentie