De gemeente zet Eneco aan de dijk

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De lijst met klachten over het bedrijf uit Alblasserdam is lang. Zo zijn de tarieven te hoog en wordt er niet kostenefficiënt gewerkt. Goede periodieke rapportages blijven achterwege, op vragen en klachten wordt niet adequaat gereageerd en de rolverdeling met de gemeente blijft onduidelijk. Bovendien is Citytec volgens burgemeester Frits Naafs (VVD) niet milieuvriendelijk genoeg, om aan de duurzame ambities van de Utrechtse Heuvelrug te voldoen. Jaarlijks strijkt Citytec een bedrag van zo'n € 650.000 op van de Utrechtse Heuvelrug. Dat wordt het college nu te gortig en het aflopende contract is formeel beëindigd. De komende maanden onderhandelt de gemeente met Citytec over een mogelijke overname van de openbare verlichting. Uiterlijk in juli 2012 ontsteekt een andere energieleverancier de verlichting langs de openbare wegen.

HEUVELRUG - Energiebedrijf Citytec maakt er een potje van. De dochteronderneming van Eneco is verantwoordelijk voor de openbare verlichting in alle Heuvelrugdorpen, maar volgens het college zijn de prestaties onder de maat. Daarom is het contract opgezegd en gaat de gemeente op zoek naar een nieuwe stroomleverancier. door Michiel Schaaij

De straatverlichting van Utrechtse Heuvelrug bestaat uit 8299 lichtmasten en armaturen, die deels verouderd en storingsgevoelig zijn. Vooral de oudere, inmiddels afgeschreven straatlantaarns verbruiken te veel stroom. Volgens een recent onderzoek slurpt 12% van de straatverlichting zo'n 30% van het energieverbruik op. Daarmee komen de milieudoelstellingen van het paarse Heuvelrugcollege in de knel. Om het energieverbruik elk jaar 2% te laten dalen, moet uit een ander vaatje getapt worden. In tegenstelling tot Citytec zal de nieuwe energieleverancier wél op het gebruik van energiezuinige verlichting moeten inspelen. Het ambtelijke plan van aanpak voorziet in een grootschalige aanpassing met als uiteindelijk doel een modern en duurzaam verlichtingsareaal.

advertentie
advertentie