Hoogste nationale volleybalonderscheiding voor Volleertrainer Banfi

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/ROTTERDAM - De trainer van de zitvolleyballers van Volleer, Joze Banfi, is zaterdag 15 oktober, voorafgaand aan de vrouwenfinale van de Europese Kampioenschappen Zitvolleybal in Rotterdam, onderscheiden met de gouden bondsspeld met briljant van de Nevobo, de Nederlandse Volleybalbond. Banfi, in alle opzichten een geweldige ambassadeur voor het zitvolleybal, was volkomen verrast en zichtbaar geëmotioneerd toen Nevobo-voorzitter Hans Nieukerke hem de onderscheiding opspeldde.

,,Deze speld wordt maar zelden 'opgeprikt', maar jij hebt hem meer dan verdiend'', sprak Nieukerke Banfi toe. ,,Als speler nam hij deel aan WK's en EK's en aan de paralympics.'' Op dit moment is hij actief als instructeur van de WOVD (World Organisation Volleybal for Disabled) en in die hoedanigheid verzorgde hij clinics in Afrika en Europa. Hij initieerde een uniek samenwerkingsverbad tussen de gemeente Utrecht, Mytylschool Ariane de Ranitz in Utrecht, de Nevobo en Volleer en verzorgt wekelijks een training zitvolleybal op de Mytylschool. Voor 'School on wheels' is hij actief met promotie van zitvolleybal op scholen.

Als coach van het Nederlandse Vrouwenteam werd Banfi onder meer tweemaal wereldkampioen, tweemaal Europees kampioen en won hij de zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Athene. Als speler en trainer van Volleer boekte Joze Banfi ook met de Leersumse vereniging successen. Sinds 2007 bereikte Volleer vijfmaal op rij de finale en werd in 2007 en 2008 kampioen van Nederland.

Momenteel werkt Joze Banfi aan een lespakket zitvolleybal in het kader van het nieuwe Actieplan Zitvolleybal van de Nevobo. Hij is assistent-bondscoach van de Nederlandse mannen die in Rotterdam vijfde werden, het beste resultaat sinds 2001.

Joze Banfi was diep getroffen door deze vorm van waardering. ,,Dit is een beloning voor ons allemaal, want ik kan dat nooit allemaal alleen bereiken'', bleef hij bescheiden. Met 'ons allemaal' doelt hij op alle vrijwilligers die van het EK een geweldig succes maakten en de Nevobo, die met dit toernooi heeft getoond dat zitvolleybal een volwaardige tak van sport in haar organisatie is.

advertentie
advertentie