Positief gestemde bezuinigingsdiscussie; De zwarte piet is voor het adviesbureau

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

In de raadzaal van het Doornse cultuurhuis ging burgemeester Frits Naafs met de microfoon rond, zonder tegenstanders van het college over het hoofd te zien. Daarna waaierden de deelnemers in vijf groepen uiteen, om zich over verschillende thema's te buigen. Die gesprekken waren wisselend van karakter, maar na afloop waren de reacties overwegend positief. Zelfs de altijd kritische Age van der Werf (Federatie Groene Heuvelrug) zag in de kerntakendiscussie een lichtpuntje. Om het succes te vieren, trakteerde de gemeente de deelnemers op een optreden van de Amerongse zanger Ray Klaassen. De oogst aan meningen, suggesties en voorzetjes wordt nu geïnventariseerd. Verwacht wordt dat de gemeenteraad opnieuw een openbare discussieavond zal beleggen, om de conclusies verder uit te werken.

HEUVELRUG - Een bomvolle raadzaal, levendige discussies en een positieve atmosfeer. Dat was het beeld van de eerste openbare discussieavond over de kerntaken van de gemeente. Zo'n dertig maatschappelijke organisaties en een flink aantal belangstellende inwoners gingen dinsdag met elkaar in gesprek over de komende ombuigingsronde. door Michiel Schaaij

Zonder rumoer verloopt de bezuinigingsoperatie echter niet. Een dag voor de discussiebijeenkomst werd de politiek opgeschrikt door een opvallende stellingname van Naafs. In een intern e-mailbericht reageerde de burgemeester op een artikel in deze krant. Daarin maakten raadsleden bezwaar tegen politieke keuzes, die vooraf door ambtenaren zouden zijn gemaakt. ,,De gemeenteraad is de baas'', zo luidde de strekking van het verzet. Maar Naafs ontkent dinsdagavond dat zijn ambtenaren verantwoordelijk waren en schuift de zwarte piet door aan de adviseurs van het Amersfoortse bureau BMC. ,,In de dagen na deze discussie werd mij duidelijk dat de gepresenteerde sheets niet door onze medewerkers gemaakt zijn. Het was een ingevuld scenario van BMC'', aldus Naafs.

Ook buiten politieke kring levert de kerntakendiscussie gespreksstof op. Er klinkt kritiek op de €32.000 die het adviesbureau voor zijn diensten in rekening brengt. 'Met dat geld zou de subsidie voor Tafeltje Dekje in Doorn tien jaar voortgezet kunnen worden.' In Heemskerk wordt de discussie over bezuinigingen door een ander bureau geleid. Daar vroeg het college meerdere offertes aan en de prijsopgave van BMC bleek ruim twee keer zo duur als die van de concurrenten. De Utrechtse Heuvelrug ging met BMC in zee zonder vergelijkende offertes aan te vragen. Volgens het college bood BMC-partner Cees Oosterwijk uit Amerongen zijn diensten zelf aan. De gemeente hapte toe omdat ondernemers uit de Utrechtse Heuvelrug een streepje voor hebben.

Volgende week in deze krant meer over de openbare discussieavond.

advertentie
advertentie