Superhelden bezoeken OBS Kameleon

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Geïnspireerd door een YouTube filmpje van Kunst Centraal Utrecht lieten ouders en leerkrachten zich op toneel van een hele andere kant zien. Ineke Mallant, een moeder die vaker op de planken staat: ,,Kinderen kwamen na afloop naar me toe en zeiden: 'Wat zijn jullie grappig!' Iedereen heeft, denk ik, veel plezier gehad.'' Dat bleek ook uit de vele lachsalvo's tijdens de voorstelling en de grappen van meester Victor die nog vaak werden naverteld.

DOORN - De kinderboekenweek met het aansprekende thema 'Superhelden! - Over dapper durven zijn',is woensdag 5 oktober op de Kameleon van start gegaan met een toneelvoorstelling. De hele week staat bol van activiteit en creativiteit en eindigt op donderdag 14 october met een tentoonstelling. door Gizella Komondy

Piet Polies

Groot was de verrassing op vrijdagochtend 7 oktober toen kinderboekenheld Piet Polies de leerlingen opwachtte op het schoolplein. De stoere, maar toch vriendelijke held zocht een boef en vroeg de kinderen of zij hem misschien rond de school hadden gezien. Het speurwerk van Piet leidde tot grote hilariteit totdat de schoolbel van half negen hier een eind aan maakte.

Gesigneerde boeken

Aart Schotte, de schrijver van de Piet Polies boeken, las voor in de klassen 3 en 4 en deed een leesoefening met de groepen 5 en 6. Elk kind mocht een stuk van het verhaal van 'Piet Polies en de giftige taart' voorlezen. Schotte stelde de kinderen tussendoor vragen om zodoende tot een ontknoping van het plot te komen. Na afloop nam Schotte nog uitgebreid de tijd om boeken te signeren.

Superhelden

Piet Polies was trouwens niet de enige held die op school was deze week. Brandweermannen, artsen, politieagenten, een dierenarts, een piloot en een ambulance medewerker kwamen voorlezen en iets vertellen over hun vak. Zo vertelde dierenarts Annemarie Gaasbeek in de kleutergroep van juf Jannie een tot de verbeelding sprekend praktijkverhaal. Een hondje had vorige week een Gogo ingeslikt. Zijn baasje maakte zich grote zorgen over de hond, haar zoon meer over de Gogo. Brandweerman Henk van Rossum liet in groep 3 zien hoe snel hij zijn brandweerpak aan kan trekken en ambulance medewerker Robert Verheijen demonstreerde Eerste hulp op juf Rebecca van groep 7.

Creatieve lessen

Elke klas maakte een tijdelijke bibliotheek van zelfmeegebrachte boeken zodat leerlingen boeken van elkaar konden lenen.Leerkrachten lazen ook extra veel voor uit de voorleesboeken van het bij Kunst Centraal aangekochte lesprogramma. Het lespakket gaf ook inspiratie voor creatieve lessen. Zo maakten alle leerlingen een tekening over een eigen 'heldendaad' of iets waar ze trots op zijn. Deze kunstwerken hangen als een slinger door de hele school. De kleuters van meester Victor knutselden een 'Niet-bangmachine' waarin ze briefjes konden stoppen over onderwerpen waar ze bang voor zijn.Als echte helden proberen ze hun angsten te overwinnen, door erover te praten in de klas. De kinderboekenweek wordt op de Kameleon op donderdag 13 oktober afgesloten met een tentoonstelling van alle creatieve producties.

advertentie
advertentie