RHC opent deuren van nieuw archiefgebouw

4 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Zuidoost Utrecht is trots op zijn nieuwe archiefgebouw aan de Karel de Grotestraat 30 / Pippijn van Herstalstraat in Wijk bij Duurstede. Iedereen is daarom van harte welkom om hier een kijkje te komen nemen tijdens de open dag op zaterdag 15 oktober aanstaande tussen 11.00 en 16.30 uur. Behalve rondleidingen in de archiefbewaarplaats, zijn er verschillende andere publieksactiviteiten.

Na ruim een jaar bouwen, kon in juli 2011 drie strekkende kilometer archief worden verhuisd naar het nieuwe archiefgebouw. Bijna alle historische archieven en collecties uit de jaren 1300 tot 2005 van de gemeenten Bunnik, Houten, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede staan nu overzichtelijk bij elkaar. Bovendien hebben inmiddels zo'n 250 particuliere organisaties en personen hun waardevolle archieven hier ondergebracht.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van bijvoorbeeld zijn familie, dorp of stad is dat een grote verbetering. Archiefonderzoek is gratis. De studiezaal van het RHC, dat zich bevindt in het Wijkse gemeentehuis aan de Karel de Grotestraat 30, is zes dagen in de week open voor bezoekers. Dat is van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 12.30 uur. Er is altijd iemand om u te helpen.

Om te beginnen kan men het nieuwe archiefgebouw van buiten en binnen bekijken, iets wat anders maar heel beperkt mogelijk is. In de natuurstenen gevel zijn tien bijzondere afbeeldingen van kastelen uit de regio aangebracht. Belangstellenden worden rondgeleid langs de schatten in de archiefdepots, maar mogen ook een blik werpen in de machinekamer. Daar staat de geavanceerde apparatuur die zorgt voor een optimale temperatuur en luchtvochtigheid. Ook de waterkerende deur in het kelderdepot is de moeite van het bekijken waard. Winfried Leeman geeft een doorlopende fotopresentatie van het bouwproject.

Om 12.00 en om 13.00 uur houdt André van Zwieten een presentatie over de door hem ontworpen kasteelafbeeldingen op de buitengevel. In de hal is een expositie over de overstroming van de archiefbewaarplaats eind 2002 en over het herstel van de beschadigde documenten, waaraan nog altijd wordt gewerkt. Twee restauratiebedrijven uit Delft en Helmond demonstreren in de raadszaal hoe dat precies in zijn werk gaat. Bestuursleden van de Vriendenstichting van het RHC vertellen bezoekers graag over de actie om een archiefstuk te adopteren.

Verschillende historische verenigingen uit de regio laten zien wat zij allemaal te bieden hebben. Bovendien kunt u bij diverse kraampjes oude en nieuwe historische boeken en tijdschriften kopen. Personeel en vrijwilligers zijn de hele zaterdag aanwezig om vragen over bijvoorbeeld stamboomonderzoek te beantwoorden. Om 14.00 uur legt Hans van der Linden (van de website genealogiezuidoostutrecht.org) uit hoe genealogisch onderzoek in de praktijk gaat.

Om 15.00 uur geeft Els Elenbaas een gratis proefles in het ontcijferen van oude handschriften. Info: www.rhczuidoostutrecht.nl.

advertentie
advertentie