Dansen op de Nationale ouderendag: 'We zijn geen muurbloempjes'

2 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Danslerares Helma Zenner en wethouder Roy Pamboer openden het bal, maar daarna draaide alles om bewegende senioren. Ter gelegenheid van de nationale ouderendag maakten tientallen Leersumse 65-plussers vorige week kennis met de Merengue.

door Michiel Schaaij

Als je danst, leer je spelenderwijs om je evenwicht te bewaren en in balans te blijven. Bovendien worden je spieren gesterkt en zo vormt elke Weense wals of Merengue een nuttig lesje in valpreventie. Ook in haar eigen woonplaats kreeg Helma Zenner de 'rijpe jeugd' in beweging, net zoals ze dat op de landelijke dansmiddagen van omroep Max doet. Twee eenzame rollators hielden donderdag de wacht bij de buitendeur van Zenners dansschool aan de Rijksstraatweg. Binnen daagde zoon Neil (21) zijn 86-jarige grootmoeder uit om de dansvloer te betreden. ,,Kom op oma, dansen!'', riep de jonge danscoach, die als street- & breakdance-specialist in de voetsporen van zijn ouders treedt.

Oktober dansmaand

De dansochtend bij Zenner was één van de activiteiten, waarmee in de Utrechtse Heuvelrug aandacht voor de Nationale Ouderendag werd gevraagd. ,,Je bent zo oud als je je voelt'', aldus de initiatiefnemers. In de vergrijzende samenleving willen ze zoveel mogelijk senioren een fantastische dag aanbieden. De dansochtend bij Zenner sloot naadloos aan bij een andere landelijke campagne. Omdat er elk jaar meer ouderen na een valpartij op de spoedeisende hulp terechtkomen, slaan twee organisaties de handen ineen. Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) hebben oktober tot dansmaand uitgeroepen. Onder het motto 'Mag ik deze dans van u?' proberen ze zoveel mogelijk senioren in beweging te krijgen en op die manier hopen ze het aantal valincidenten terug te brengen. ,,Dansen is leuk om te doen en het haalt die goeie oude tijd terug'', aldus de organisatoren van de campagne.

advertentie
advertentie