Welnúh koestert vernieuwde Kampwegkerk

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Voor welzijnsorganisatie Welnúh breekt deze zomer de nieuwe tijd aan. Gemeentelijke bezuinigingen vragen om een andere kijk op welzijnswerk. Tegelijkertijd neemt Welnúh zijn nieuwe, centrale huisvesting in gebruik. Volgens directeur Sjaak Blenk sluiten die twee ontwikkelingen naadloos op elkaar aan. De Kampwegkerk onderging een metamorfose en volgens Blenk is het gebouw bij uitstek geschikt voor ‘welzijn nieuwe stijl’.

door Michiel Schaaij

Wie de verbouwde Kampwegkerk binnenstapt, staat verbaasd van de ruimtelijke vormgeving en het heldere, zachte licht. Naast de centrale balie en de zitjes voor bezoekers biedt het gebouw onder andere plaats aan spreek- en vergaderruimtes. Op de nieuwe bovenverdieping bevindt zich een grote, open kantoorruimte met flexwerkplekken. De oude kerkramen en het plafondgewelf zijn zichtbaar gebleven en herinneren aan de geschiedenis als protestants godshuis.

De laatste preek

Meer dan een eeuw geleden besloten kerkgangers om een nieuwe kerk te laten ontwerpen. Het gebouw verrees op de plek van de oude gemeentelijke begraafplaats, langs de toen onbebouwde Kampweg. In de jaren ‘60 maakte de bevolkingsgroei ingrijpende aanpassingen noodzakelijk. Hoewel niet alle gereformeerden blij waren met die verbouwing, bleef de kerk moeiteloos vol stromen. Maar op lange termijn viel de voortrazende ontkerkelijking niet tegen te houden. In 2004 maakte de fusie tussen gereformeerden en hervormden de Kampwegkerk feitelijk overbodig. Voor de Doornse PKN-gemeente is de monumentale Maartenskerk in het dorpscentrum groot genoeg. In het pinksterweekend van 2009 klonk de laatste preek vanaf de kansel aan de Kampweg.

KunstKerk

Onder het motto ,,Verleden bewaard, toekomst verzekerd’’ kocht Heuvelrug Wonen de leegstaande kerk. Terwijl werd nagedacht over de invulling van het gebouw, mochten kunstliefhebbers Ellen Remie en John Strijker er hun culturele initiatieven ontplooien. Ze wilden ,,de grote kunst naar het dorp brengen, zonder elitair gedoe’’. Tegelijkertijd bood de KunstKerk een podium aan plaatselijke kunstenaars. Werk van Karel Appel en Jan Montyn werd afgewisseld met doeken van Mijpe en andere beeldende kunstenaars uit de Heuvelrugdorpen. Nadat welzijnsorganisatie Welnúh zich als toekomstige huurder had gemeld, werden ambitieuze verbouwingsplannen ontwikkeld.

Geen prestigeproject

,,We zijn niet alleen goed in huisjes bouwen hoor’’, lacht directeur-bestuurder Jos Sleyfer van Heuvelrug Wonen. Het behoud van het dorpsgezicht speelde een rol bij de aankoop van de kerk. ,,Er is al genoeg verkwanseld, dus is het mooi om dit te kunnen behouden’’, aldus Sleyfer. De Kampwegkerk behoort tot het Doornse culturele erfgoed en verdient een blijvende plaats in het dorpsgezicht, aldus de woningcorporatie. Wie cultureel erfgoed koestert, zorgt tegelijkertijd voor een leefbare woonomgeving, zo is de gedachte. ,,Maar het is absoluut geen prestigeproject. Zonder perspectief op woningbouw hadden we de kerk niet gekocht’’, aldus Sleyfer. Naast de kerk laat de corporatie zes woningen bouwen. Op de begane grond komen twee seniorenwoningen, met daarboven vier maisonnettes.

Verhuizing

Maar voordat de schop aan de Kampdwarsweg in de grond gaat, wordt eerst de vernieuwde kerk in gebruik genomen. Op 27 juli verhuizen de medewerkers van Welnúh en vanaf maandag 1 augustus kunnen inwoners het resultaat van de verbouwing komen bekijken. Elke donderdagochtend staat de deur open voor marktbezoekers én kooplui. Met de marktmeester is afgesproken, dat zijn handelaren gebruik van het sanitair mogen maken. De oude toiletwagen is versleten en dankzij de medewerking van Welnúh hoeft de gemeente niet in een nieuwe mobiele wc te investeren.

advertentie
advertentie