‘Scholen mogen geen speelbal worden’

23 juni 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - De huisvesting van scholen dwingt de gemeente in een spagaat. Oude schoolgebouwen moeten dringend worden opgeknapt of door nieuwbouw worden vervangen. Aan de andere kant dreigen klaslokalen overbodig te worden, door een dalend aantal leerlingen. Een doordacht huisvestingsbeleid voor het onderwijs moet die leegstand voorkomen.

door Michiel Schaaij

,,Samenvoeging van scholen kan nodig zijn’’, kondigde wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) vorige week in de raadscommissie Samenleving aan. ,,Dat gaat verzet van scholen oproepen’’, verwacht ze. ,,Maar we gaan geen leerfabrieken bouwen, het moet een dorpse maat houden.’’ Van Oostrums lijvige Integraal Huisvestingsplan neemt alle schoolgebouwen onder de loep en geeft de richting voor de toekomst aan. Scholen kunnen daar geen rechten aan ontlenen en de gemeenteraad moet aan elk individueel renovatie- en nieuwbouwplan zijn goedkeuring hechten. Om die onzekerheid enigszins in te dammen, had Hanneke Sollman (ChristenUnie) een waarschuwing in petto. ,,Scholen mogen geen speelbal van gemeentelijke processen worden’’, aldus Sollman. Net als Wim Hak (D66) hoopt ze, dat de tijd van de lekkende schooldaken nu snel voorbij is.

Gert-Jan van den Brink (SGP) maakt zich zorgen over de financiële risico’s die aan het huisvestingsplan kleven. ,,Dan gaat het niet om een paar ton, maar gelijk over miljoenen’’, waarschuwde hij. Bovendien was Van den Brink niet erg onder de indruk van het duurzaamheidgehalte van beleidsstuk. ,,De ambitie is vooral: het schoolgebouw mag weinig kosten en het moet lang meegaan’’, zei hij. Volgens wethouder Elisabeth van Oostrum zeggen 27 van de 30 scholen in de Utrechtse Heuvelrug volmondig ‘ja’ tegen haar huisvestingsplan. ,,Drie scholen zijn niet helemaal 100% tevreden’’, aldus de wethouder. Maar ze gaat er vanuit, dat er wel oplossingen gevonden worden. Dat optimisme wordt door de politieke partijen niet zonder meer gedeeld. Om de druk op de ketel te houden, stelde fractieleidster Lysbeth van Valkenburg (VVD) een motie in het vooruitzicht. Die moet de knelpunten bij basisscholen De Triangel in Doorn, De Hoeksteen in Leersum en Merseberch in Maarsbergen nog eens nadrukkelijk onder de aandacht van het college brengen. Vooral de Maarsbergse school mag hoop hebben, dat het verpauperde schoolplein kan worden aangepakt. ,,Het college moet snel de knoop doorhakken’’, vindt Van Oostrum.

advertentie
advertentie