Kleurrijke jazz in grimmig cultuurklimaat

9 juni 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN – Het wordt een druk en kleurrijk weekeinde voor jazzfluitist Jeroen Pek. Met zijn nieuwe, internationale band speelt hij zaterdag op het Nijmeegse festival Music Meeting. Zondag staat de Maarnaar in Amersfoort op het podium van het Global Village Festival. ,,Het cultuurklimaat is grimmig”, vindt Pek. Hij laat daarom graag een verbindend, multicultureel tegengeluid horen.

door Michiel Schaaij

In dat muzikale avontuur richt hij de blik niet alleen naar binnen, maar vooral naar buiten. Vier muzikanten van zijn band ‘6 Spoons 1 Kitchen’ komen van ver en hun instrumenten klinken exotisch. Die multiculturele geluiden tot één muzikaal concept smeden, is nog niet zo eenvoudig. ,,Zelfreflectie is belangrijk en de muzikanten moeten elkaar uit de verf laten komen”, zegt Pek. Ego-overstijgend gedrag is in de muziekwereld niet vanzelfsprekend, maar de Maarnse jazzfluitist wil alle leden van zijn internationale band ruim baan geven. De muzikanten kozen elk een eigen nummer voor het programma. Zo vormen ze als het ware zes lepels, die in dezelfde keuken iets in de melk te brokkelen hebben. Bij die muzikale maaltijd likken muziekliefhebbers hun vingers af, voorspelt de kleurige brochure van het Global Village Festival. Het programmaboekje van de Music Meeting ziet dezelfde zes lepels lustig rondroeren in een smeltkroes van wereldmuziek en vrijzinnige jazz. Hoe de onderlinge chemie in de muzikale keuken precies gaat verlopen, durft Pek nog niet te voorspellen. Zo blijven de twee optredens spannend, ook voor de muzikanten zelf.

Gitarist Nabil Khemir komt speciaal voor het project overgevlogen uit Tunesië. Hij trad eerder op met Jaime Cullum en kreeg in zijn land een officiële onderscheiding voor zijn muzikale verdiensten. Ook de Egyptische jazzbassist Ahmed Nazmi en de Braziliaanse percussioniste en zangeres Simone Sou genieten een internationale reputatie. Moldaviër Oleg Fateev mengt Moldavische melodieën met jazz en woont sinds 1996 in Nederland. De band wordt gecompleteerd door de Nederlandse drummer Onno Witte, die al vaker met Pek op het podium stond.

Het Global Village Festival vindt 11, 12 en 13 juni plaats op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Jeroen Peks band staat 1e pinksterdag om 14.30 uur op de planken. De toegang is gratis.

advertentie
advertentie