Opnieuw onrust rond Philadelphia

3 juni 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In het Tepeklooster te Driebergen, een instelling van de Stichting Philadelphia waar zestien jonge mensen met een verstandelijke of sociaal-emotionele stoornis wonen, is enkele weken geleden het complete begeleidingsteam vervangen. De begeleiding van de bewoners is overgenomen door gespecialiseerde tijdelijke krachten, die actief blijven totdat een nieuw vast team wordt aangesteld. De maatregel is opmerkelijk omdat het Tepeklooster in 2006 door de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder verscherpt toezicht werd gesteld. Hoewel dit verscherpt toezicht in 2007 weer werd opgeheven, blijkt de rust nog steeds niet te zijn weergekeerd. Dat erkent ook de heer De Graaf, regiodirecteur a.i. van Philadelphia. Hij benadrukt dat de recente maatregel niet door de Inspectie is opgelegd, maar op initiatief van Philadelphia zelf tot stand kwam.

Alle medewerkers Tepeklooster zijn vervangen

Het Driebergse Tepeklooster kwam in 2005 landelijk in het nieuws toen het tv-programma ‘Netwerk’ een spraakmakend item wijdde aan de tekortkomingen in de zorgverlening door deze instelling. Toenmalig staatssecretaris Ross-van Dorp gaf vervolgens opdracht tot een onderzoek en in 2006 werd het Tepeklooster door de Inspectie onder verscherpt toezicht geplaatst. Philadelphia werd gedwongen binnen een bepaalde termijn diverse maatregelen te nemen en kreeg regelmatig bezoek van de Inspectie. In 2007 werd het verscherpt toezicht weer opgeheven, maar reeds toen constateerden meerdere betrokkenen dat de kwaliteitsverbetering ‘niet structureel was’.

Volgens de heer De Graaf van Philadelphia heeft de recente ingreep aanvankelijk wel enig stof doen opwaaien bij de ouders van de cliënten, maar hebben zij vervolgens ook erkend dat de maatregel noodzakelijk is om nu daadwerkelijk ‘een nieuwe start te maken’.

De Graaf: ,,Het Tepeklooster heeft een geschiedenis van onrust, daar willen we van af. Er moet gewoon goede zorg zijn in een rustige en stabiele omgeving.” Hij legt uit dat de zorgvraag in het Tepeklooster complex is vanwege de verscheidenheid van cliënten die verschillende begeleidingsstijlen behoeven. Het vaste begeleidingsteam heeft volgens hem de afgelopen jaren getracht de zorg af te stemmen op de vraag, maar de onrust is gebleven. Volgens De Graaf is begin dit jaar geconstateerd dat er nog een verbetering noodzakelijk is en werd een ‘plan van aanpak’ geformuleerd. Eind maart werd een en ander besproken met de ouders van de cliënten. ,,Met de meningen die toen geuit werden, zijn wij serieus aan de slag gegaan”, zegt De Graaf. ,,We hebben geconcludeerd dat de gebeurtenissen van de afgelopen jaren ook effect hebben gehad op het vaste team van medewerkers. Hun deskundigheid staat niet ter discussie, maar in de context van de spanning die er heerste hebben ze hun kracht verloren.” Volgens De Graaf is daarom in overleg met de Inspectie besloten om het gehele team te wisselen. Er is een ‘overbruggingsteam’ aangesteld van hoog kwalificeerde tijdelijke krachten. ,,Tegen het eind van dit jaar zal dit tijdelijke team, in samenspraak met de ouders, weer worden omgebouwd naar een nieuw vast team”, zegt hij. De medewerkers die nu vervangen zijn hebben een ‘time-out’ gekregen en zullen volgens de heer De Graaf volledig de kans krijgen om elders in de Philadelphia-organisatie opnieuw aan het werk te gaan. Hij zegt zich te kunnen voorstellen dat de ouders aanvankelijk niet blij waren met deze forse ingreep, maar naar zijn mening is er vervolgens ook begrip voor getoond. ,,We vinden dat we nu moeten doorpakken. Er dient goede samenwerking te zijn en verantwoorde zorg, waarbij Philadelphia de regie neemt,” aldus de heer De Gaaf.

Laatste kans

Mensen die als cliëntvertegenwoordiger of anderszins betrokken zijn bij de zorgverlening in het Tepeklooster, plaatsen enige vraagtekens bij de uitleg van de heer De Graaf. Ze wijzen er op dat zij door de recente ingreep compleet overvallen werden en dat het bezoek van de Inspectie dat onlangs plaatsvond niet op uitnodiging van Philadelphia gebeurde, maar een gepland bezoek was in het kader van de onrust die nog steeds heerst in het Tepeklooster. Volgens deze betrokkenen heeft de Inspectie gemeld dat Philadelphia ‘een laatste kans’ krijgt om noodzakelijke verbeteringen aan te brengen. Overigens erkennen zij wel dat het huidige tijdelijke begeleidingsteam reeds een grote mate van deskundigheid heeft getoond, maar zij blijven bezorgd over de nabije toekomst.

advertentie
advertentie