Protest tegen gemeentekantoor

28 april 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG/DOORN - ,,De politiek heeft nooit aan inwoners gevraagd, of die het nieuwe gemeentekantoor wel zien z i tten. Maar dit project wordt een financiële ramp en daar moet de burger straks wél voor opdraaien.’’ Dat zeggen Anne van Doorn en Marian van der Linden, die deze week een burgerinitiatief starten. Ze hopen op massale steun voor hun digitale petitie.

Burgerinitiatief van verontruste inwoners

door Michiel Schaaij

Drie weken geleden citeerde deze krant een onderzoek, waaruit bleek dat het nieuwe gemeentekantoor in Doorn het duurste van Nederland wordt, gerekend naar het aantal ambtenaren dat er gaat werken. Plaatsen als Meppel, Beverwijk en Winterswijk doen het voor minder dan de helft. Dat was voor Van Doorn en Van der Linden de druppel die de emmer deed overlopen. ,,Terwijl de subsidiekraan voor Wmo-voorzieningen wordt dichtgedraaid, stort de gemeente zich in een peperduur prestigeobject. In deze tijd van bezuinigingen geeft het geen pas, om zo’n kostbaar gemeentekantoor te bouwen’’, vinden ze. ,,Het is onverteerbaar dat Tafeltje-dek-je geen gemeentebijdrage meer krijgt en er tegelijkertijd een gemeentekantoor van € 25 miljoen wordt neergezet. Dat kun je niet aan je inwoners verkopen.’’

De financiële dekking van het bouwproject wordt een probleem, denken Van Doorn en Van der Linden. Het nieuwe gemeentekantoor wordt gedeeltelijk betaald met de opbrengst van oude gemeentehuizen, die nu overbodig worden. Maar gezien de situatie op de onroerend goedmarkt, zou de verkoopprijs weleens flink kunnen tegenvallen. Samen met haar echtgenoot runde Van der Linden jarenlang een makelaardij in Doorn en ze betwijfelt of de oude gemeentehuizen succesvol aan de man gebracht kunnen worden. Bovendien vrezen Van Doorn en Van der Linden dat de ambtenarenhuisvesting uiteindelijk nóg duurder zal uitvallen, dan nu wordt voorgespiegeld. Ze wijzen daarbij op de twijfelachtige reputatie van de gemeente op het gebied van budgetoverschrijdingen.

Ook andere overwegingen spelen een rol in hun verzet tegen het ,,megalomane bouwproject’’. Zo voorspellen Van Doorn en Van der Linden dat de omgeving van het nieuwe gebouw met grote verkeers- en parkeerproblemen te maken krijgt. Ook denken ze dat een deel van het gemeentekantoor voor leegstand wordt gebouwd. Door de bezuinigingen neemt het aantal ambtenaren immers af, terwijl tegelijkertijd het flexwerken aan populariteit wint. ,,Over een maand vindt de definitieve aanbesteding plaats, dus we kunnen nu nog van de bouw afzien. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’’, aldus Van Doorn en Van der Linden. Ze hebben hun digitale petitie onafhankelijk van politieke partijen en belangengroeperingen opgesteld.

Het verzoekschrift op www.stopgemeentekantoordoorn.petities.nl

advertentie
advertentie