Bekvechten met Rekenkamer

17 maart 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met onafhankelijk onderzoek houdt de Rekenkamer het gemeentebestuur scherp. Maar het laatste wapenfeit van oud-voorzitter Henk Satijn oogst vooral kritiek van het college. Volgens burgemeester Frits Naafs is de Rekenkamer haastig en onduidelijk te werk gegaan.

Onderzoek was onzorgvuldig, zegt het college

door Michiel Schaaij

Met een quickscan hield de Rekenkamer het functioneren van de veelbesproken afdeling Vergunning & Handhaving tegen het licht. Satijn liet weinig heel van de manier waarop in de Utrechtse Heuvelrug vergunningen worden verleend, maar zijn conclusies vallen niet in de smaak bij het college. De Rekenkamer heeft zijn werk niet goed gedaan, vindt burgemeester Frits Naafs. In een raadsinformatiebrief plaatst hij vraagtekens bij de zorgvuldigheid waarmee de quickscan is uitgevoerd. Het is onduidelijk op welke manier de Rekenkamer aan de onderzoeksgegevens is gekomen, zo valt te lezen.

Het college begrijpt niet waarom de projectleider en de toenmalige gemeentesecretaris en wethouder niet werden geïnterviewd. Sommige functionarissen die wél werden ondervraagd, waren niet direct bij het proces betrokken. Verder had de Rekenkamer een verslag van de gesprekken ter goedkeuring aan de ondervraagden moeten voorleggen, vindt Naafs. Dat is echter niet gebeurd en ,,hierdoor is niet transparant wat de geïnterviewden hebben aangegeven en wat er mee is gedaan.” Ook vindt het college het verband tussen de onderzochte informatie en de conclusies uit de quickscan soms onduidelijk. De beschuldigingen aan het adres van Satijn zijn niet mild: de Rekenkamer knoopte zaken aan elkaar, waardoor relevante nuances zijn weggevallen.

Op één punt stelt het college zich bescheidener op. Al bij de gemeentelijke herindeling noemde de Inspectie van het ministerie van VROM de vergunningverlening in de Utrechtse Heuvelrug ondermaats. Volgens de Rekenkamer kregen de VROM-onderzoeken echter ,,niet de aandacht die zij verdienen, terwijl zij een helder beeld geven van de alarmerende stand van zaken.” Naafs schrijft nu dat de onderzoeken ,,zeer serieus” worden genomen en hij belooft de gemeenteraad in de toekomst te informeren over de VROM-rapporten.

Inmiddels is de Rekenkamer onder leiding van de nieuwe voorzitter Frits van Vugt met een nieuw onderzoek gestart. Daarin wordt het realiteitsgehalte van voorgestelde ombuigingsmaatregelen onder het vergrootglas gelegd. De onderzoekers willen vroegtijdig toetsen, of de beoogde bezuinigingen daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Daarna wil de Rekenkamer zich onder andere buigen over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het sportbeleid, recente verkeersmaatregelen en de gemeentelijke communicatie.

advertentie
advertentie