Geluidsoverlast slecht voor gezondheid

3 maart 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - Geluidsoverlast van horecagelegenheden zorgt nogal eens voor ergernis bij omwonenden. Omdat teveel geluid slecht is voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, heeft de overheid maximale geluidsniveaus vastgesteld. De Milieudienst Zuidoost-Utrecht gaat komende zomer de geluidsoverlast van de horeca in drie Heuvelrugdorpen meten.

Gemeente kan milieuplannen niet behappen

door Michiel Schaaij

Op het lijstje van te controleren bedrijven staan de Doornse cafés Ons Huis en Ome Lou, Gasthuys De Notabelen en restaurant Plein 6. In Driebergen is Fresh and Juicy aan de beurt, terwijl in Leersum café De Burgemeester en eetcafé Wereld van verschil op belangstelling van de milieudienst mogen rekenen. De meetacties zijn onderdeel van het milieujaarprogramma van de gemeente. Dat geeft een overzicht van de milieutaken, die de gemeente in 2011 denkt uit te voeren. Een groot deel daarvan wordt uitbesteed aan de milieudienst, een kleiner deel neemt de gemeente zelf voor haar rekening. Of het cluster Milieu dat takenlijstje daadwerkelijk kan behappen, is nog maar de vraag. De toelichting op het jaarprogramma signaleert namelijk een personeelstekort. Als dat knelpunt niet wordt opgelost, heeft dat consequenties voor de uitvoering van de milieutaken, zo wordt alvast aangekondigd.

Bovendien zit er nóg een addertje onder het gras, want de meest ambitieuze milieuplannen zijn niet in het jaarprogramma opgenomen. Zo wil het college vanaf volgend jaar de openbare verlichting in de hele Utrechtse Heuvelrug verduurzamen.

Alle straatlantaarns worden van energiezuinige LED-lampen voorzien. Verder zou het complete gemeentelijke wagenpark plaats moeten maken voor elektrische voertuigen. Ook wil het college een onderzoek laten uitvoeren naar beperking van het goederenvervoer in de Heuvelrugdorpen. Alle af te leveren goederen zouden al aan de gemeentegrenzen afgevangen moeten worden. Elektrische wagens kunnen de goederenstroom dan binnen de gemeente verder verdelen. Mochten deze milieuprojecten al in 2011 van start gaan, dan kan dat ten koste gaan van onderdelen van het jaarprogramma. Later deze maand buigt de politiek zich over de plannen.

advertentie
advertentie