Locatie monument blijft problematisch

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De realisering van een openbare gedenkplaats voor de Joden die in de oorlogsjaren 1940-1945 uit Driebergen zijn weggevoerd en omgebracht, dreigt te stranden in een eindeloze zoektocht naar een geschikte locatie. Vorige maand hebben de raadsfracties van BVH en CDA hierover schriftelijke vragen gesteld aan het Heuvelrugcollege, maar volgens BVH-raadslid Frits van Schaik heeft het antwoord van B&W niet echt nieuwe perspectieven opgeleverd.

Het initiatief om in Driebergen een dergelijk monument op te richten is afkomstig van de heren Van der Lee en Martens die vorig jaar een speciale stichting in het leven riepen voor dit doel. Volgens de beide heren gaat het om een belangwekkend stuk Driebergse geschiedenis waarvan veel mensen nauwelijks op de hoogte zijn. Tijdens de Duitse bezetting verbleven meer dan tweehonderd joodse mensen in dit dorp van wie er vijfenzeventig na deportatie niet zijn teruggekeerd.

Het streven is om het monument op een openbare plek te situeren, maar dat blijkt in de praktijk op grote problemen te stuiten. Weliswaar is door B&W gemeld dat men ‘positief staat’ tegenover het initiatief, maar volgens Van Schaik ‘zit het er niet echt in’ dat een openbare plek beschikbaar komt. Het college heeft laten weten dat er in Driebergen-Rijsenburg voldoende monumenten zijn voor een herdenking, maar dat men niettemin serieus zal kijken naar de mogelijkheden als de heren Martens en Van der Lee een suggestie voor een locatie aandragen.

Inmiddels zijn diverse plekken in beeld geweest die echter als onhaalbaar of ongeschikt werden verworpen. Een voorstel om de gedenkplaats bij Welnúh aan de Vijverlaan te creëren werd door het bestuur van Welnúh geblokkeerd. Het terrein bij de IVA aan de Buntlaan vond de kunstenaar die het monument gaat ontwerpen niet geschikt. En het terrein van ABN/AMRO (tegenover het voormalige gemeentekantoor van Driebergen) vond het college niet passend.

Inmiddels heeft het bestuur van de Stichting Collectie Militaire Traditie, die aan de Van Rijckevorselstraat het ‘Militair Museum’ beheert, aangegeven dat men bereid is om het terrein aldaar beschikbaar te stellen voor het monument, maar er bestaan grote twijfels of dit een geëigende combinatie is. Naar verluidt zou er ook bij zorgcentrum Beukenstein en bij Youth for Christ bereidheid zijn om ruimte beschikbaar te stellen, maar dit zijn geen openbare maar particuliere locaties.

Hoewel de Stichting Joods Monument Driebergen-Rijsenburg sinds vorig jaar enorm veel steunbetuigingen heeft gekregen, blijkt het plaatsen van een betekenisvol beeldje langs de openbare weg een zeer ingewikkelde zaak te zijn.

advertentie
advertentie