Bewoners De Basis hopen op ‘reparatie’ vergunning

24 februari 2011 om 00:00 Voorpagina

DOORN - ,,Dit is als een klap aangekomen”, zegt Fried Redering, bewoner van een zorgbungalow op het terrein van De Basis. Hij had vurig gehoopt dat de rechter de gemeente - die een vergunning aan Heuvelrug Wonen had verleend voor de bouw van 18 nieuwe patiowoningen op het terrein aan de Woestduinlaan - in het gelijk zou stellen. Het was echter het Platform Omwonenden BNMO dat gelijk kreeg. De rechter vernietigde vorige week de bouwvergunning. ,,Dit is voor ons geen overwinning maar een bevestiging. Wij begrijpen de woede van de bewoners. Maar het plan strookt gewoon niet met het bestemmingsplan”, aldus woordvoerder van de omwonenden, Willem Helwegen.

Fried Redering ziet de goede bedoelingen van de omwonenden niet ,,Ik ben nijdig. Ik kan namelijk niet tegen argumenten die geen hout snijden. Ze zitten ons gewoon dwars. Ze zeggen dat ze met ons om de tafel willen, maar dan moet alles wel volgens hun wensen. Ik ben zelf bij de rechtzaak geweest. De enige reden voor de rechter om de vergunning te vernietigen, is dat er te weinig zekerheid is dat de woningen ook in de toekomst zorgwoningen blijven.” Voor Redering is de teleurstelling groot. ,,Mijn vloer lag er al bijna in. Ik maak regelmatig foto’s van de bouw van mijn nieuwe huis. Nu ligt het stil.”

Willem Helwegen zegt, namens de omwonenden van het terrein, totaal niet verrast te zijn door de uitspraak. ,,We willen met de betrokken partijen om de tafel gaan zitten om tot een goed totaalplan, dat past binnen het bestemmingsplan, te komen. Niet een plan ‘in stukjes’, zoals het er nu ligt. Wij willen dat De Basis het beheer van de woningen op zich neemt, zoals het bestemmingsplan voorschrijft. Nu wordt het beheer uit handen gegeven aan Heuvelrug Wonen. Daarmee verdwijnt op termijn de zorgkoppeling.”

Heuvelrug Wonen is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het woningbouwplan op het terrein van De Basis. Directeur Jos Sleyfer is verbaasd over de argumenten van de rechter om de bouwvergunning te vernietigen. ,,Ik ben diep teleurgesteld. Het is een vreemde uitspraak. Met deze uitspraak speculeert de rechter op de toekomst. De rechter wil dat de koppeling tussen zorg van De Basis en de woningen in de toekomst gewaarborgd blijft. Wij handhaven de koppeling tussen de woningen en zorg, ook in de toekomst. Maar het staat toekomstige bewoners vrij om deze zorg van welke zorginstelling dan ook af te nemen. In Nederland is dit gewoon beleid: iedereen mag zelf weten waar men de zorg inkoopt.”

Jos Morren, van stichting De Basis, is ook niet blij met de uitspraak van de rechter. ,,Wij gaan ervan uit dat de woningen ook in de toekomst een zorgbestemming houden. We zien zeker mogelijkheden om de zaak te repareren.”

Bewoner Redering hoopt dat de vergunning ‘gerepareerd’ kan worden. ,,We hebben maandagmiddag een informatiebijeenkomst gehad over het vervolg. De wil bij de betrokken partijen om de zaak te repareren, is er. De zekerheid dat de woningen ook in de toekomst voor de zorg bestemd zijn, moet in de vergunning extra duidelijk worden gemaakt. Ik hoop dat de gemeente wil meewerken en een aangepaste vergunning verleent. Een andere optie is een bestemmingsplanwijziging. Maar ik hoop niet dat deze weg gevolgd gaat worden, dat kan jaren duren.”

advertentie
advertentie